Бояна Янева от Езиковата гимназия изобрети Лазерен термоядрен реактор

Десетокласничката от ЕГ “Д-р Иван Богоров” Бояна Янева се представи изключително успешно на Втората ученическа конференция “Енергия на бъдещето”, която се състоя във Варна на 29 април 2011 г.  Ръководител на Бояна е Стефка Иванова – преподавател по физика и астрономия, а двете са единственият екип от езикова гимназия сред представителите на 12 професионални гимназии.

Интерес сред участниците в конференцията е предизвикал макетът “Лазерен термоядрен реактор” и презентацията на тема “Енергията на бъдещето”. Към екипа на ЕГ “Д-р Иван Богоров” е отправена покана от домакина на конференцията Е.ОН за безплатно посещение във ветрогенератор.

Впечатлява участието на всички, но бих споменала екипа на Професионалната гимназия по икономика “Д-р Иван Богоров” – Варна, на ЕГ “Д-р Иван Богоров” – Димитровград, където младите хора показват оригинално мислене и познания с разработката на пасивна къща и на термоядрен реактор, коментира за медиите инж. Гроздева – организатор на конференцията.

Авторите на отличените проекти бяха наградени с комбинирани измервателни уреди, които могат да се използват както в учебния процес, така и в практиката. На тях ще бъде предоставена възможност да посетят действащ парк с вятърни генератори и да се запознаят със съоръженията. Домакинът на събитието Е.ОН България връчи поощрителни награди и на всички останали участници в конференцията, съобщиха от Е.ОН.