Да преоткрием България

Да преоткрием България
България
Да преоткрием България
България

Забързани в сивото си всекидневие, затворени в офиси и къщи, колко от нас успяват да видят красивото и необикновеното наоколо.

Измъкнали се извън стените, които ни обграждат, имаме ли време да се насладим на невероятните неща около нас, или изнервени и ядосани ги подминаваме като нещо маловажно. Въздишаме по прелестите на чужди страни, възхищаваме се на прекрасни кътчета по цялата планета, а не си даваме сметка в нашата родина колко такива места са скрити.

Колко места, които ако имаме време да намерим и видим, ще ни донесат не само удовлетворение, но и спокойствие, и гордост, и тъга, че не сме ги открили по-рано.

Един от единиците, успели да се измъкнат от оковите на всекидневието, може би защото хобито му е да открива необикновеното и красивото в обикновените неща, и то през погледа на обектива си, е и димитровградският фотограф и бизнесмен Инко Бургелов.

Невероятно звучи, но вече 44 години той броди по знайни и незнайни кътчета на България и ги открива и преоткрива за себе си и за нас. А сега се е заел с един уникален проект, чиято идея е да се заснемат 800 български забележителности и да се представят на широката публика. Да ни покаже какви прелестни места има нашата Родина, да отвори очите ни за истински красивото и стойностното.

Проектът “Да преоткрием България” стартира през април т.г. под егидата на Ротари дистрикт 2482 – България, и има за цел най-пълното заснемане в 25 мегапикселова резолюция на над 800 известни и познати, малко познати и съвсем непознати за широката аудитория природни и исторически забележителности. Те ще бъдат снимани както от земята, така и от въздуха, летейки с мотоделтаплан или ултралек самолет над тях.

Проектът ще продължи до август 2011 година, за да може някои от обектите да бъдат заснети в различни сезони.

Медиен партньор на проекта са вестниците “Монитор” и “Телеграф” от “Нова българска медийна група”, които ще публикуват най-интересните фотокадри от съответните турове и обекти.