Диета за бременни

Диета за бременни
Диета за бременни
Диета за бременни
Диета за бременни

Диетата е начин на живот, затова погрешно е разбирането, че диетата е равносилна на глад. Така на специален хранителен режим може да бъде подложена и бъдещата майка. С диета за бременни, жената няма да бъде лишена от важните за нейния и организма на детето хранителни вещества, ще се чувства леко и комфортно и няма да трупа излишни килограми.

Наред с диетичните храни, специалистите дават още някои насоки за всяка бременна, които да са в помощ по време на бременността, както през лятото, така и в зимните студени дни:

  • Течностите –  поради засиленото потене в летния сезон и загубата на ценни минерали за организъма, важно е количествата на вода да се увеличат. Минералната вода е основната, напитки като билкови чайове, плодови напитки и фрешове, айран.

За предпочитане са лесносмилаемите храни. Такива са риба и морски дарове; бели меса без мазнини, сред които пилешко, заешко и пуешко. Веднъж седмично може и телешко или свинско.

От въглехидратните продукти препоръчителни са овесени ядки, царевица, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, боб и леща.

  • Разнообразието на плодовете трябва да се гарантира. Така червени, жълти, зелени и оранжеви плодове и зеленчуци трябва да присъстват ежедневно в менюто и диетата на бъдещата майка.
  • Не по-малко важни са риба и яйца. Приемът им трябва да е поне 2 пъти седмично.
  • Към менюто може да се добави и 1-2 яйца, за баланс на аминокиселините.
  • Хубаво е да се увеличат млечни продукти, сред които обезсолените сирена, нискомаслени млека и извара. В тях има не само много калций, но и незаменими аминокиселини, както за майката, така и за бебето.
  • Сладките изкушения – са позволени в малки количества шоколад, кексче, сладолед.

Подходящи храни за бъдещите майки:

Погрешно е схващането, че бременната жена трябва да хапва за двама. По скоро трябва да хапва от всичко, по-малко и на често. Трябва така да са съчетани храненията и порциите, че организма да е снабден с нужните протеини, въглехидрати и мазнини, но и да не се товари излишно тялото, защото това може да отслаби имунитета и води до излишни килограми.

През  бременността жената повече от всеки друг има нужда от огромни дози минерални соли, особено калций и фосфор, а също и калий и натрий. Приемът на витамин С е също от огромно значение за предпазване на имунната система и от скорбут. Витамин С може лесно да се набави от естествени източници: чай от шипка, портокали, грейпфрути, киви, ананас, горски плодове и сурови зелено листни зеленчуци. Липсата на витамин А пък отслабва зрението. Има го в рибата, маслото, жълтъка, морковите и повечето зеленчуци. Особено важни са храни като пилешко, пуешко, ядките и пълнозърнестия хляб съдържат белтъчини и въглехидрати.

Зеленчуците трябва да се приемат сурови. Важен е калцият, когато той липсва, то бебчето си взима от запасите на мама, а така у бременната се появяват проблеми най-често със зъбите – кариеси. Калция се съдържа в млечните продукти, има го в къдравото зеле, ряпата, а също така сьомгата и сардините, соя, фъстъци, орехи, бадеми, лешници, слънчогледово семе, зрял фасул, броколи, овесени ядки, пълнозърнесто пшенично брашно… но мляко, сирене и кашкавал са основните източници на калций, също така сусамовото семе е с голямо съдържание на калций.

Хубаво е да се вземат и допълнителни дози витамини и минерали.