Журналистка заведе български джебчийки в Берлин

Журналистка заведе български джебчийки в Берлин

Магдалена ГиговаМагдалена Гигова провокира присъстващите в българския културен институт в Берлин с книгата си “Звънчето на джебчийката” – журналистически разследвания из утайката на нашите гурбетчии зад граница.

Директорката на института Оли Груева бе поканила авторката за разговор и за останалите й три книги (с пътеписи от далечни и екзотични страни), но разкриването на тайните за майсторлъка на българските крадли, за  живота на компаньонките в Тоскана, на проститутките в Македония и на приютилите се под найлони и в землянки наши емигранти в Рим, накара гостите не само да задават парливи въпроси, ами и да разказват свои истории.

Въпреки че българският културен институт в Берлин всяка седмица изненадва сънародниците ни с нова изложба, кинопрожекция или пиеса, интересът към “Звънчето на джебчийката” бе голям, защото няма човек, който да не е пострадал поне веднъж от ловките пръсти на джебчийките, а Магдалена Гигова няколко пъти ги е придружавала “под прикритие” при набезите им из Западна Европа и сподели преживяванията и наблюденията си “отвътре”. А и разкри тайната на обучението в зананята.

Цветните приключения на авторката от пътеписите и в книгата “Маги, от Магелан” пък накараха писателката Ирина Фишер да се включи със свои разкази от 138-те държави, които е посетила.

Освен българи, живеещи в немската  столица към събитието в културния институт се присъедини и писателят Фридрих Динкелман – асистент на Макс Фриш и автор на нашумелия в немскоезичния свят роман “Канцлерката”.