Европейска нощ на музеите

Европейска нощ на музеите

Нощ на музеитеДомакин на поредно издание на провежданата в цялата страна Европейска нощ на музеите ще е Димитровград тази събота, 18 май.

Общо три културни институции ще се присъединят към инициативата. Началото ще бъде дадено от 17.00 часа с откриване на изложба акварели на майстори от колекцията на Софийската градска художествена галерия. Домакин ще е Художествена галерия “Петко Чурчулиев”. Ще бъде изнесен и камерен концерт, както и прожекция на видеофилми от фонда на галерията. Открито за посетители ще бъде и творческо ателие за малки и големи.

В Дом-музей “Пеньо Пенев” мероприятията започват от 18.00 часа с двучасова музикално-поетична вечер “Живот в думи” с участието на Петър Василев и Ташко Ташев. Преди това от 14 до 17.00 часа ще има прожекция на филми от фонда на Музея.

Същевременно с откриване на изложба “Следи от миналото” в инициативата ще се присъединят и уредниците в димитровградския Исторически музей. От 19.00 часа представени ще бъдат експонати от Раднево, поясняват организаторите. Следва откриване на изложба “От киноцентъра до музейната витрина”. В нея представени ще бъдат автентични народни облекла, накити и аксесоари, използвани при заснемането на телевизионния сериал “Капитан Петко Войвода”.

От 20.00 часа – Лятната градина пред Историческия музей ще представи ревю на народни носии от различните етнографски области на България. Ще бъдат представени и творчески ателиета по грънчарство и квилинг. По-късно присъстващите ще имат възможността да проследят и плануван от организаторите концерт.