Микяй Наим стана европейски вицешампион по борба

Микяй Наим стана европейски вицешампион по борба

Микяй НаимМикяй Наим стана европейски вицешампион по свободна борба в категория до 46 килограма на шампионата за кадети в Катовице, Полша.

В решителния двубой българският национал и състезател на Спортен клуб по борба “Димитровград” отстъпи на Абдулгав Шакхбанов (Русия) и спечели среброто.

До финала възпитаникът на димитровградската школа стигна, след като на 1/4 финалите безпроблемно се справи с Винченцо Сукоя (Италия) с 2:0 (2:0, 6:0). После в изключително оспорван полуфинал надви Хмаяк Агханян (Армения) с 2:1 (1:3, 7:1, 2:1). Срещата е била изгледана от над 40 негови съотборници в залата по борба в Димитровград, където председателят на клуба Георги Петров прекъсва тренировката, за да видят борбата на Микяй.

Това бяха изключително емоционални минути за всички нас, разказва той. Микяй Наим победи арменеца и така завоюва първият медал за клуба от Европейско първенство. Димитър Иванов също се бори добре и вчера завърши на 7-мо място. Радваме се много за успехите на нашите състезатели. Най-висока оценка и признание заслужава треньорът в клуба. Няма нищо случайно – Салим Наим създаде оптималната среда, където най-трудолюбивите и най-амбициозните израстват, и вече печелят отличия на големи първенства. Само след четири години и половина, откакто е създаден СКБ “Димитровград” имаме трима национали. В петък на тепиха в Катовице излиза и Виктория Бобева, която също се надяваме да се представи на ниво и да ни зарадва с медал.

Другият представител на СКБ “Димитровград” в националния отбор – Димитър Иванов завърши на 7-мо място. Вчера той започна много стабилно с две убедителни победи над Александру Мерцеа (Румъния) и Петру Сискану (Молдова). На четвъртфинала бе надигран от бъдещия шампион в категория до 50 кг Руслан Сурхаев (Азербайджан), който обаче го изведе в репешажите за бронза. Там обаче Димитър Иванов не успя да се възползва от шанса и загуби от Теохарис Каланидис с 1:2 части.

България спечели общо четири медала в свободния стил на европейското в Катовице. Сребърни медалисти станаха Микяй Наим, Ивелин Русев, Енгин Исмаил. Бронзов медал заслужи Билгин Юмеров, Пресиян Михов завърши 5-ти, а Димитър Иванов 7-ми. В отборното класиране националния отбор зае 4-то място от 30 държави участващи на шампионата с 45 точки.

Микяй Наим