Георги Петров: Затвърдихме водещата позиция на СКБ Димитровград

Георги Петров: Затвърдихме водещата позиция на СКБ Димитровград

Георги ПетровСъстезателите от Спортен клуб по борба “Димитровград” спечелиха 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал на Държавното лично първенство по борба свободен стил за деца – Кърджали 2011.

Веднага след края на шампионата разговаряхме с председателя на клуба Георги Петров.

Г-н Петров вашия коментар за представянето на състезателите от СКБ Димитровград на ДЛП по борба за деца?

Логично представяне, отново както миналата година затвърждаваме водещата си позиция – трима шампиони /само ние имаме толкова/ и едно второ, едно трето място и две пети места спечелени при обичайната голяма конкуренция. Болшинството от децата вземат участие за първа година /републиканското за деца е за 11, 12 и 13 годишни/, нормално е да понатрупат състезателен опит и тогава да очакваме и от тях резултати. Доволни сме от представянето на децата и гледаме към следващтото състезание, няма място за почивка – в понеделник подновяваме тренировки.

Хората свикнаха с това младите борци от СКБ “Димитровград” постоянно да печелят титли и медали, но се видя и днес, че това не става никак лесно.

Лесно няма никъде, трябва да си притеснен когато нещо става лесно – няма да е истиннско и качественно. Трудните неща са истински, това означава, че се случват в реална конкуренция – постигнати резултати в най-успешният български спорт на световно ниво – борбата. Така, че трудното е сладко!

Как се постигат тези успехи видяхме, че миналата година шампионите бяха едни – сега са в друга възрастова група, други деца печелят, както казахте навлизат и по-малките четвъртокласници и сред тях също има много перспективни?

Влагаме много работа, много лично отношение, емоции и новаторство. Не действаме стереотипно и по стари методики, ние си правим методика. Мислим, анализираме, пътуваме много с цел да се борят децата, в добрият смисъл взаимстваме и изобщо си правим наша система за подготовка. И всеотдайна на работа на треньора Салим Наим – буквално денонощно само за това мисли, де факто всичко това той го превръща в печеливш резултат.

Какви са предстоящите пред вас предизвикателства?

Това което следва е Международния турнир от календара на FILA – “Злати Ройдев” в Гълъбово, който е за възрастова група момчета. Там ще участваме с много сериозен отбор и във всички категории. След това имаме покана от град Каменка, Украйна – за много силен турнир с участието на състезатели от всички бивши съветски републики. През април очакваме покана и за силен турнир в Турция. С по-малките ще участваме на “Старозагорска пролет” и започват така наречените “летни” лично-отборни държавни шампионати. В двете възрасти /момчета и деца/ сме с добри отбори и ще гониме челно класиране.

Получавате покани за силни международни турнири – един вид признание…

Шест чуждестранни отбора участваха през декември на Международния турнир в Димитровград. Те говорят за нас, за качеството на турнира, който организираме. Така се стигна и до поканата от Украйна – колеги от Молдова са коментирали с украйнците високото качество на нашия турнир и за добрите състезатели, който имаме. Там неподготвени борци не могат да ходят да се борят, това е люлката на борбата – бившия Съветски съюз. Така постепенно печелим уважение, създаваме контакти, не се крием, а напротив готови сме да идем навсякъде и да се преборим със силни противници.