Google Pixel 6 и 6 Pro: всичко което е известно

Google Pixel 6 и 6 Pro: всичко което е известно

В мрежата се появиха свежи подробности за предстоящата актуализация на серията Pixel. Тази година смартфоните ще изненадат не само с камерата, но и с фирмен хардуер. И двата флагмана ще получат чипсет Tensor от Google. И така, какви ще бъдат Google Pixel 6 и 6 Pro?

Tensor SoC – първият процесор на Google

Чипсетът, съвместно разработен от Google и Samsung, беше анонсиран преди месец заедно с новите устройства Pixel. Подробните му характеристики обаче станаха известни едва сега, след появата на Google Pixel 6 в базата данни Geekbench 5.

Новостта, както всички съвременни топ платформи, ще получи 5-nm технология и 8 ядра, но с нестандартна структура. Обикновено във флагмани като Qualcomm Snapdragon 888 ядрата са разделени на три клъстера според принципа „1 + 3 + 4“. Tensor, от друга страна, според наличните данни има две ядра в два клъстера и четири в третия.

Това означава, че процесорът ще се ръководи от две производителни ядра Cortex-X1 с честота 2.84 GHz. На теория това ще помогне на Tensor да надмине значително Snapdragon 888+ и Exynos 2100, въпреки че проблемът с прегряването остава отворен. Процесорът е оборудван и с обичайния набор от средни ядра Cortex-A78 на 2.25 GHz и енергийно ефективни Cortex-A55 на 1.8 GHz.

Специално внимание в Tensor SoC е отделено на оптимизирането на изкуствения интелект и машинното обучение. Корпорацията на доброто“ винаги е развивала активно това направление, за да подобри качеството на снимките. Шестият „пиксел“ ще предложи още по-усъвършенствани възможности за снимки. Всъщност, със собствен хардуер, Google може да постигне тясна интеграция на хардуер и софтуер.

Дизайн и характеристики

Очаква се Pixel 6 Pro да разполага с 6.7 инчов Quad HD+ дисплей с честота на опресняване 120Hz. За да захранва ненаситния дисплей възможно най-дълго, смартфонът ще бъде оборудван с 5000 mAh батерия с поддръжка за 33W кабелно зареждане и 23W безжично зареждане. Базовият Google Pixel 6 ще получи 6.4 инчова Full HD+ матрица с честота на опресняване 90 Hz и 4614 mAh батерия (значително по-голяма от Pixel 5).

И в двата модела ще бъде инсталиран под-екранен скенер за пръстови отпечатъци. Вярно е, че все още не е ясно дали става дума за оптичен или ултразвуков. Но е известно, че Pro версията ще получи 12GB RAM и 512GB вградена памет. Що се отнася до камерите, ще има троен модул: 50 мегапикселов основен сензор, 48 мегапикселова телефото камера и 12 мегапиксела ултраширокоъгълна камера.

Представяне на Google Pixel 6 и 6 Pro

Очаква се Google Pixel 6 и 6 Pro да бъдат представени през втората половина на октомври.