Google+ споделяне: Има или няма влияние върху класирането в търсачката

Google+ споделяне: Има или няма влияние върху класирането в търсачката
Google
Google
Google

Има много спекулации и изследвания по този въпрос през последните няколко месеца. В създаването до някаква определена степен, на дебат по тази актуална тема, много източници стигат до различни заключения въз основа на резултатите от своите научни изследвания.

Въпросът е: Имат ли влияние Google+ споделянията върху резултатите?

Нека разгледаме няколко мнения от качествени източници:

MOZ
На 20 август, Moz пусна пост, че те са открили невероятна връзка между Google +1 и класирането в SERP. Тяхното изледване показва, че Google +1 има по-висока корелация с класирането. Повече отколкото Facebook, линковете към домейна и ключовите думи.

MOZ Blog

Причините, поради която съществува връзката:

1. Постовете се обхождат и индексират незабавно

2. Google+ shares са follow links

3. Google+ е семантично оптимизиран

Това е само една теория, но добър аргумент.

SEARCH METRICS
27 юни, Search Metrics пуска пост, в който се показва топ 30 на класацията на факторите, въз основа на съответствието на Spearman correlation (така, както Moz). Тези резултати показват, очевидно е, че Google+ има огромно влияние върху класирането. Това предизвика бърза реакция, и хората бързо започнаха да създават Google+ акаунти и да добавят бутон за споделяне в уеб страниците си. Не само Google, но Facebook и други социални мрежи са сред водещите фактори.

Google+ споделяне

Това интересно откритие, предизвиква объркване сред оптимизаторите, които озадачени, разбират, че социалните медии са имали по-голямо въздействие, отколкото на съдържанието и основните HTML елементи в структурата на уеб сайта. Обобщено: базисните точки показват, че социалните медии са задължителни за всеки един бизнес, за да се подобри онлайн присъствието му.

МАТТ CUTTS: GOOGLE’S HEAD OF WEB SPAM
На 21 август (1 ден след поста на Moz), Мат Кътс коментира, че Google+ shares няма да доведат до по-висока ранглиста. Той отбеляза, че всеки човек си има собствено мнение, за това как SEO тактики работят или не работят. Това е необичайно, че Google направи коментар по тези изследвания, но Мат Кътс отива на дебат, за да докаже тази теория.

Той обобщава, че е по-добре, създаване на качествено съдържание, отколкото да преследване на Google+ споделяния. Ако създавате качествено съдържание, социалните споделяния ще дойдат по естествен начин, тогава хората ще коментират, линкват и споделят. Но той подчертава, че колкото и Google+ споделяния, да имате, това няма да се отрази в толкова голяма степен в класирането.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Директно от Google казват, че няма корелация между ранглиста и Google+ споделяния. Това е вярно само до степен, че имате доверие на източника (Google). Но това не означава, че не трябва да имате активен профил в Google+ и функционалност за споделяне във вашия сайт. Ще бъде повече в полза, отколкото във вреда към общото класиране, като цяло дори ще увеличите взаимодействието с клиентите си.