История на гравираните запалки и най-доброто на пазара

История на гравираните запалки и най-доброто на пазара
История на гравираните запалки и най-доброто на пазара

История на гравираните запалки. Какво е навикът – навикът е онова, към което сме привикнали и без което едва ли не можем, но се оказва, че навик е да имаме светлина, огън, електричество по всяко време. От къде идват те и на какво се дължи всичко. Два камъка и малки човешко усилие. Това е начинът, по който Човекът се сдобил с първият пламък.

И днес имайки всичко това на готово, рядко се замисляме за историята на пламъка, трудоемкостта за добиване на естествен огън и нуждата от появата на запалките.

Мистър Зипо

Една от най-великите компании в света за производство на запалки, носи името Зипо. Тя е основана през 1932 г. в градче в Америка, известно като Брадфорд. Намира се в щата Пенсилвания. Нейният основателя се казвал Джордж Блейсдел и бил известен като „Мистър Зипо“. Някога той създава първата запалка, с цел да улесни произвеждането на огънчето. След немного време Блейсдел си заслужава правото да създава, произвежда и продава известни австрийски запалки на територията на цял САЩ. Тогава му хрумва идеята да създаде запалки с различни елементи, които да грабват вниманието на заможните и така се появяват първите гравирани запалки.

Предвид първите неуспешни опити на Блейсдел да сътвори запалки от хром, се оказва, че опита не е успешен и усилията са преустановени. В многото опити да създадат творението си компанията опитва с електрически котлон като затопля частите. Не след дълго достига и до умопомрачителната идея да постави капак на запалката. Тази гениална идея днес дава възможност огънят да бъде произведен без много усилия и само с една ръка. Хитро, като се има предвид, как първобитните са се сдобивали с огън.

Доживотна гаранция

Мечтата на Блейсдел не спира до тук. Той цели да създаде нечувано за онова време творение, което да създава негаснещ огън, дори при силен вятър или буря.  Така биват създадени запалки ветроустойчиви с предпазители около фитила. С това свое нововъведение създателя на „Зипо“ му поставя и псевдоним „Доживотна гаранция“. Малко след това той прави запалките с размери, удобни са хващане от човешката длан и запалване само с едно щракване. В 1932 г. първите запалки са представени на официално събитие, а на идното размерите й са значително умалени. Първите запалки стрували $1,95. Не след дълго от представянето на първите нови запалки, компанията тогава, която се свеждала до една стая наета под наем започва да се създават около 82 броя, които бързо се продават на пазара. Всяка от запалките тогава била създавана ръчно.

За 71 години компанията не изневерява на дизайна и визията си като цяло, а прави само малки промени по камъка създаващ искрата на огъня. Днес за най-популярна запалка на пазара за гравирани запалки, модерни запалки и всякакви други модели, първо място намира „Зипо“.

Синоним на високо качество

Не закъснява и успехът на компанията с представяне на 6-футова сгъваема джобна рулетка от 1962 г. По късно компанията създава и множество други свои продукти и аксесоари. Днес Зипо е марка номер едно в света и традиционно наложила се в над 120 държави. Тя е синоним на високо качество на американската продукция, а ветроустойчиви американски запалки се радват на световна слава и са признати за символ на престиж и богатство. Днес качествените запалки имат свои облик, много от тях са гравирани запалки, които намират приложение в страни като формират във всички точки на света като най-много има САЩ, Швейцария, Италия, Германия, Япония, Холандия, Англия.

Днес известната марка предлага най-атрактивните си продукти в големите градове Брадфорд и Онтарио, Канада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*