Дженсън Бътън подкара съветската гордост Лада 1500

Дженсън Бътън подкара съветската гордост Лада 1500

Дженсън Бътън - Лада 1500Световният шампион във Формула 1 за 2009 година Дженсън Бътън изпробва уменията си зад волана на легендарната Лада 1500.

33-годишният британец седна в гордостта на съветското автомобилостроене от 70-те години на миналия век по време на шоу в Шамбек, Унгария. Дженсън Бътън се включи в рекламната кампания на един от основните спонсори на тима си Макларън и демонстрира възможностите си в училище за пилоти. Участието му в шоуто започна с шофиране на Mercedes SL 63 AMG, но немския звяр се оказа прекалено удобен за пилота и му беше предоставено сериозно предизвикателство – излъскана до блясък Лада 1500.

“Обичам стари коли! Но ми се струва, че най-страшният момент от живота ми току-що дойде!”, призна британецът при вида на съветската легенда. Организаторите на шоуто информираха Дженсън Бътън, че наскоро ладата се е провалила в модерните краш-тестове, но това не стрестна звездата на Макларън и той седна зад волана. Нещо повече, Дженсън Бътън с лекота победи местна телевизионна звезда в кратко състезание и излезе от колата с широка усмивка.

“Незнам дали е нормално, но доста предупредителни лампички мигаха на таблото. Беше забавно. Ръчната спирачка работи учудващо добре. А тя е най-важното нещо в една стара кола, направо невероятно”, добави Дженсън Бътън.

Той не е единственият световен шампион във Формула 1, който е имал близки срещи с Лада. Преди да стане №1 на планетата за 2008 година, Кими Райконен също е въртял волана на съветската гордост, като именно от там тръгва пътя му в автомобилния спорт.

“Първата ми кола беше Лада. Купих я от един приятел и си работеше чудесно. Беше отлична, като за първа кола”, разкри Кими Райконен пред руските медии преди време.

Телеграф