Как да хоствате уебсайт

Как да хоствате уебсайт
Как да хоствате уебсайт

Да, как да хоствате уебсайт? Всеки уебсайт се нуждае от име. С име на домейн трябва да помислите за избор на надежден хостинг доставчик.

1. Купете име на домейн
Всеки уебсайт се нуждае от име. Следователно първата стъпка е да регистрирате име на домейн за бъдещия си уебсайт. Името на уебсайта ще стане негов постоянен адрес, където потребителите могат да го намерят в Интернет. Уникално име на домейн може да бъде регистрирано чрез акредитирана компания или закупено от настоящия собственик.

2. Изберете хостинг доставчик и хостинг план
С име на домейн трябва да помислите за избор на надежден хостинг доставчик. Хостинг услугите ви позволяват да хоствате уебсайта си на сървъра на доставчика и в крайна сметка да го направите достъпен за целия свят. Регистраторите на имена на домейни често предлагат и услуги за уеб хостинг, като например Jump.bg. Но можете също да използвате име на домейн и хостинг от различни доставчици.

3. Изберете хостинг план
Изборът на тип хостинг е важна стъпка в процеса на хостинг за вашия уеб сайт. Има пет основни типа хостинг решения: Споделен, WordPress хостинг, VPS, Специализиран сървър и Реселър. Изберете хостинг въз основа на задачите, които планирате да решите. За малки лични блогове, уебсайтове с визитки, портфейли на свободна практика и по-малки компании – споделеният хостинг е най-добрият избор да стартирате проекта си. VPS и специалните сървъри могат да бъдат отлични решения за онлайн магазини, доставчици на цифрови услуги и високо натоварени информационни ресурси. Тези планове предлагат високо ниво на контрол и гарантират, че изчислителните ресурси се разпределят по изключителни нужди на клиента.

Защо се нуждаете от уеб хостинг

Що се отнася до хостинга на вашия уеб сайт в мрежата, хостинг услугата е първото нещо, от което имате нужда. Самата хостинг услуга е най-лесно да се сравни с наемането на пространство за вашия магазин или витрина. Името на вашия уебсайт (име на домейн) се решава с адреса на сървъра, където се съхранява вашият уебсайт, като адресната книга на вашия град, която съдържа адресите на магазини или други обществени места. Единствената разлика е, че когато потребителят въведе името на вашия уебсайт в адресната лента на своя браузър, той незабавно се изпраща до вашия уебсайт и вашият хостинг доставчик предоставя ресурсите, които сте запазили за показване на исканата страница.

Поради факта, че концепцията за уеб услугите се развива бързо през последното десетилетие, сферата на уеб хостинга се е развила значително и днес тя предоставя огромен избор от различни решения за всякакви заявки и нужди. Тези така наречени „пакетни предложения“ се различават по технологията, използвана за сървъра, нивото на предлагания контрол, квотите за трафик и ресурсите. В конкурентна среда доставчиците на хостинг се опитват да създадат решения, които са готови за използване за всеки клиент и отговарят на всеки бюджет. Не можете обаче да получите всичко за стотинка. Като се има предвид това, всеки днес може да намери подходяща възможност за хостинг на уебсайтове за себе си, без да харчи твърде много за услуга, която не ви е необходима.

Доставчиците на хостинг опростяват и помагат на своите клиенти във всички подготвителни етапи и правят всичко, за да не изоставите идеята си поради първоначални проблеми. По-късно в тази статия ще обсъдим как да изберем подходящия тип уеб хостинг за вас и ще ви запознаем с други подробности и допълнителни услуги, които има всеки надежден хостинг доставчик.

Стъпка по стъпка инструкции за хостинг на уеб сайт

Следвайте тези инструкции и само в четири стъпки ще имате хостван уебсайт, който всеки може да вижда онлайн.

1. Купете име на домейн

За да започне да работи вашата хостинг услуга, трябва да регистрирате име на домейн. По-голямата част от доставчиците на хостинг услуги ще ви помогнат да закупите име на домейн. Закупувайки име на домейн и хостинг план в пакет, често търсите по-добра цена, отколкото да купувате отделно.

Има и хостинг компании, които не предлагат услуги за регистрация на имена на домейни. В този случай трябва да закупите името на домейна от друг регистратор.

Струва си да се помни, че съвместната покупка значително опростява процеса на по-нататъшно персонализиране. Тази опция трябва да се има предвид за начинаещи, за да се избегне необходимостта от допълнителни настройки.

2. Изберете доставчик на уеб хостинг услуги

Следващата стъпка е изборът на компания за уеб хостинг. Това е важна стъпка, защото, за да имате уебсайта си достъпен в Интернет, се нуждаете от място, където да го хоствате. Това пространство обикновено се предоставя от доставчик на уеб хостинг / уеб хост. За да изберете правилния доставчик на хостинг за вашия уебсайт, има няколко важни аспекта, които трябва да имате предвид, и които ще обсъдим по-нататък.

Как да избера уеб хост?

При избора на уеб хост има много фактори. Налични са стотици доставчици на хостинг, вариращи от национални до международни доставчици. Всички се различават по отношение на цената и услугите, които предлагат.

Уеб хостингът включва не само предоставянето на уебсайта Ви онлайн. Доставчиците на хостинг предлагат и други незаменими услуги, като техническа помощ, защитна стена, услуги за електронна поща, регистрация на име на домейн и други.

Най-добрият начин да прецените добрия домакин не е цена. Никога няма да разберете дали трябва да харчите 2 срещу 200 на месец, освен ако не знаете техническите изисквания на уебсайта си. Следват съвети относно характеристиките, които уеб хостът предлага. Помислете за спецификациите, които вашият уебсайт може да има, както и за други функции, от които може да се нуждаете, за да вземете предвид вашия избор на хостинг.

Надеждност на хостинг сървъра и Ъптайм
 • Гаранция за непрекъсната работа
  Първо, първо трябва да се уверите, че вашият уебсайт е достъпен 24/7/365. Последното нещо, което искате посетителите ви да видят, е празен екран, когато въведат адреса ви в браузъра си. Потърсете хостинг доставчик с гаранция за ъптайм от 99,5% или повече. Ако планирате да използвате малък уебсайт със скромни нива на трафик, ъптаймът може никога да не е проблем. Ако обаче вашият уебсайт се разраства, ъптаймът е изключително важен, за да можете да избегнете прекъсвания или усложнения при надграждане.
Технически спецификации
 • Тип база данни
  Най-често срещаният тип база данни, използвана от WordPress и други системи за управление на съдържанието (CMS), е MySQL. Някои уебсайтове изискват други бази данни, като SQLite, така че първо проверете от какъв тип се нуждае вашият уебсайт и след това проверете дали е достъпен при съответния хостинг доставчик.
 • Дисково пространство
  Дисковото пространство е индикатор за количеството данни, които са били прехвърлени между уебсайта и потребителите по време на взаимодействието на клиента с вашия ресурс. За да определите какъв тип хостинг ви е необходим, помислете какъв ще бъде вашият уебсайт. Ако планирате да разчитате на медийни материали, например видеоклипове, аудио записи или дори възнамерявате да излъчвате на аудиторията си в реално време, определено трябва да обмислите планове с по-висока квота на честотна лента до 150 GB на месец. Собствениците на уебсайтове, които разчитат главно на текстово съдържание и използват допълнителни платформи за съхраняване на своите подкасти, филми и изображения, в повечето случаи ще са достатъчни основни 5 или 10 GB.
 • Мащабируемост
  Когато мислите за нуждите от хостинг на вашия уебсайт, не забравяйте за бъдещите си цели и перспективи. Всеки интелигентен проект или бизнес начинание стига до момент, когато ограниченията на закупения хостинг план просто започват да бъдат недостатъчни. Не забравяйте да обърнете внимание на инструментите на хостинг доставчика, за да увеличите капацитета на текущия план или да преминете към друг тип хостинг, без допълнителни усложнения или допълнителни такси.
 • Достъпност
  Достъпността просто означава, че доставчикът на хостинг е оборудван с инструментите, необходими за управление и конфигуриране на вашия хостинг план. Много хостинг доставчици използват cPanel за управление на акаунтите на своите клиенти. Това популярно и надеждно табло за управление е индустриален стандарт, който ви позволява да управлявате вашите бази данни, да наблюдавате и персонализирате архиви или имейли и други.
Поддръжка на хостинг
 • Обслужване на клиенти
  Хостингът е доста сложен продукт. Много неща могат да се случат зад кулисите и са невидими за обикновените потребители. Ето защо 24/7 поддръжката е огромно предимство за всеки доставчик на хостинг услуги. Възможността да получите помощ от вашия доставчик по всяко време и във форма, която е удобна за вас (чат, кореспонденция, телефонно обаждане) трябва да се разглежда като много важен фактор при избора на хостинг план.
Мерки за сигурност и добавки
 • SSL сертификати
  Ако искате да защитите сигурността на посетителите си и/или планирате да събирате информация за кредитни карти и да обработвате онлайн транзакции, ще ви е необходим SSL сертификат. Сега ключов компонент в алгоритъма за класиране на Google, ако искате да подобрите репутацията си за оптимизация за търсачки (SEO), SSL сертификатът подобрява шансовете ви. Някои хостинг доставчици, предоставят SSL сертификати безплатно, в зависимост от избрания хостинг план.
 • Архиви
  Защо да направите резервно копие сами, когато вашият хостинг доставчик може да се погрижи за тях вместо вас? В случай, че се случи неочаквано и вашият уебсайт бъде атакуван от хакери или компютърната ви система се изключи, най-добре е да стартирате редовни архиви, за да имате скорошна версия на вашия уеб сайт, към която да се върнете обратно. Солидните хостинг доставчици предлагат архиви на всеки 24 часа, така че в редките случаи, когато нещо се обърка, ще бъдете в сигурни ръце.
 • Имейл услуга
  Ако искате да имате имейл адрес от вашия хостинг доставчик, не забравяйте да проверите дали услугата за електронна поща се предлага от вашия хостинг доставчик. Повечето хостинг планове, независимо от доставчика, включват имейл с неограничени акаунти. Винаги е най-добре да проверите отново дали те осигуряват достатъчно за това, от което се нуждаете.

Сега разгледахме основните видове услуги, които можете да очаквате от уеб хост. Получаването на тези предимства от едно място ще ви спести време и пари, така че преди да се подпишете на пунктирана линия, не забравяйте да получите ясна представа за това, което ще получите във вашия план за обслужване.

Въпроси, които да си зададете

Изборът на правилния уеб хост е лесен, ако знаете от какво се нуждае вашият уебсайт. За да си помогнете с това, задайте си следните въпроси.

Какъв тип уебсайт изграждам?

Различните видове уебсайтове идват с различни технически изисквания. Например уебсайтът на WordPress ще има различни технически изисквания от статичния HTML уебсайт. На първо място, помислете как ще бъде изграден вашият уебсайт. След това ще сте по-запознати с неща като езиците за кодиране и базите данни, с които уеб хостът ви трябва да работи.

Имам ли нужда от имейл хостинг?

Обсъдихме предимствата от настройването на имейл адреси, свързани с името на домейна на новия ви уебсайт. Би било жалко да пропуснете това, като пренебрегнете дали вашият уеб хост предоставя имейл хостинг, който отговаря на вашите нужди.

Колко данни ще съхранявам и обслужвам?

Дисковото пространство, което ще ви е необходимо от вашия уеб хост, не е само въпрос на трафик; това също зависи от размера на файловете за зареждане на уеб страниците. Ако вашият уебсайт е пълен със страници с много данни, толкова повече място за съхранение и дисково пространство ще трябва да имате от вашия уеб хост. От друга страна, предимно текстово ориентиран сайт, като личен блог, ще се нуждае от по-малко място за съхранение и по-малко дисково пространство, докато фотографската галерия с много висококачествени изображения ще се нуждае от по-големи количества.

Колко трафик очаквам?

Най-вероятно вашият трафик ще започне доста ниско, но ако планирате да го изградите до по-високи нива, ще ви е необходим гъвкав план, където можете да увеличите капацитета на дисковото пространство с течение на времето.

Какъв е бюджетът ми за хостинг?

Помислете за това колко можете да си позволите да похарчите за хостинг. Ако бюджетът ви е ограничен, вашата услуга може да не включва всички камбани и свирки. Ако бюджетът ви е малко по-гъвкав, може да получите някои допълнителни привилегии, като безплатен SSL.

Доколко съм технически опитен?

Красотата на Интернет в наши дни е, че е възможно всеки, независимо от неговия опит, да създаде уебсайт. Някои видове задачи за управление на уебсайтове ще изискват малко повече опит. Ако нямате опит да администрирате сървъра си, оставете го на професионалистите и използвайте напълно управлявана уеб хостинг услуга, където всичко е направено за вас. Ако плановете ви за създаване на уебсайт са свързани с личен блог или малък бизнес, WordPress хостинг е солидна възможност.

3. Изберете хостинг план

Сега, когато сте готови с някои функции, които предлагат уеб хостовете, е време да изберете хостинг план, за да включите уебсайта си онлайн. Когато сърфирате между различни продукти на уеб хоста, ще видите пет основни пакета: Споделен хостинг, Реселър хостинг, Dedicated Server, VPS и WordPress хостинг. Нека да очертаем накратко всеки от тези типове хостинг.

Споделен хостинг

Повече или по-малко считано за „начално ниво“ на хостинга, споделеният хостинг е, когато вие и други клиенти получавате достъп до един физически сървър, така че по същество споделяте или „наемате“ едни и същи ключови ресурси (например процесор, RAM, дисково пространство и други). И тъй като не плащате пълните разходи за сървъра – само частите, които използвате – цената е супер достъпна.

Предимства
 • Най-евтиният хостинг;
 • Идеален за всеки уебсайт с малък трафик;
 • Изисква минимален технически опит;
 • Лесна настройка (приложението Softaculous незабавно инсталира всяка CMS като WordPress);
 • Включва безплатен конструктор на уебсайтове;
 • Обикновено включва безплатен SSL сертификат;
 • Автоматични архиви.
Недостатъци
 • Може да не е достатъчен за уебсайтове с голям трафик;
 • Ограничено количество място за съхранение;
 • Ефективността на уебсайта може да варира в зависимост от нивата на използване от други клиенти.

Споделеният хостинг е най-популярният тип хостинг, защото е евтин и лесен за настройка. Той е идеален за всеки нов уебсайт с нисък трафик и нужда от малко дисково пространство.

WordPress хостинг

Особено привлекателен както за начинаещи, така и за по-опитни разработчици, WordPress хостинг е лесен за използване, но също така предлага огромен набор от теми и плъгини, за да персонализирате уебсайта си според вашето желание.

Предимства
 • Лесна настройка с автоматичен инсталатор;
 • Подобрени постоянно защитени условия за твоя сайт;
 • Ако има LiteSpeed сървър – вградено кеширане и оптимизация.
Недостатъци
 • По-малък контрол върху техническата страна на управлението на вашия уебсайт и сървър, което може да не се хареса на по-напреднали потребители.

WordPress хостинг е идеалният вариант за онези, които не искат да бъдат толкова запознати с техническата страна на работата на уебсайта си на WordPress. Със своето единно табло за управление и лесен за използване интерфейс можете да се съсредоточите върху това как да използвате самия WordPress и да създавате качествено съдържание.

VPS Hosting

Виртуалният частен сървър (VPS) е някъде между споделен хостинг и хостинг на специален сървър, що се отнася до цената и производителността. Смятайте, че това е следващото най-добро нещо в сравнение със собствения ви специален сървър, тъй като VPS е почти толкова добър, колкото частен сървър. По същество VPS разделя един сървър на отделни виртуални сървъри. Подобно на споделения хостинг, има множество клиенти (уебсайтове), работещи на едни и същи сървъри, но с VPS броят им е далеч, много по-малък и имате на разположение специални ресурси. Подобно на специален (Dedicated) сървър, с VPS, ще трябва да се справите с технически задачи, свързани със сървъра ви.

Предимства
 • Солидна и надеждна работа;
 • По-евтин от специален (Dedicated) сървър;
 • Персонализирана настройка на сървъра;
 • Достатъчно място за съхранение и трафик за уеб сайтове с голям обем данни.
Недостатъци
 • По-скъп от споделен хостинг;
 • Изисква технически познания, ако използвате самоуправляван VPS план.

VPS е популярен сред собствениците на уебсайтове, които се нуждаят от повече място за съхранение и трафик, отколкото предлага споделения хостинг. Потребителят на VPS може да потърси Специализиран (Dedicated) хостинг за своите нужди по отношение на цената и гъвкавостта. Подобно на специален (Dedicated) сървър, не забравяйте да потърсите напълно управлявана опция за вашия VPS, ако нямате умения или каквато и да е помощ при обработката на административни задачи на сървъра.

Специализиран (Dedicated) сървър хостинг

Когато закупите специален (Dedicated) сървърен хостинг, няма да споделяте сървър или каквито и да било ресурси с никого и ще получите целия сървър на ваше разположение. Този стил на хостинг ви дава повече контрол. Можете да конфигурирате всичко на сървъра, защото обикновено се управлява самостоятелно, което не е подходящо за всички уебмастъри.

Предимства
 • Специализиран сървър означава, че не споделяте с други уебсайтове и няма да бъдете засегнати от другите;
 • Повече място за съхранение и трафик от споделен хостинг.
Недостатъци
 • Много скъп тип хостинг;
 • Изисква напреднали технически познания.

Специализиран сървър хостинг е идеалният избор за уебсайтове с нужда много голямо дисково пространство и трафик. Ако нямате технически опит или време за управление на собствения си сървър и нямате никой на разположение, който да ви помогне, напълно управляваният хостинг на специален сървър е правилният избор за вас.

Реселър хостинг

Хостингът за дистрибутори е друга форма на споделен хостинг. С този вид планове ви е позволено да пренаемате части от собственото си разпределено пространство за хостинг на други. Планът за дистрибутори обикновено се доставя със специален панел, където можете да разделите пространството си на подсметки, като разпределите място за съхранение и трафик.

Предимства
 • Много по-малко административна работа от VPS и специализирани сървъри;
 • Своевременна помощ от доставчика при управлението на вашите акаунти;
 • Денонощна техническа поддръжка;
 • Вие да определяте параметрите на плановете на вашите клиенти, както разбира се и цената, на която ще ги продавате.
Недостатъци
 • Ефективността може да бъде засегната, ако други акаунти, споделящи сървъра, използват повече от техния дял от ресурсите;
 • Има по-малко ресурси, отколкото при VPS.