Как да започнем със SEO?

Как да започнем със SEO?
Как да започнем със SEO?

Ако още не работите по него, сега определено е моментът да започнете със SEO. Трябва да се класирате високо, ако искате клиентите да ви намерят онлайн. И така, какво трябва да направите? Как да започнем със SEO? Или как да започнете със SEO на чисто нов сайт? В тази публикация Marieke van de Rakt ще ви разкаже за 7-те стъпки, които трябва да предприемете, за да стартирате вашата SEO стратегия.

Как да започнем с SEO?

И така, току-що създадохте първия си сайт и искате той да бъде намерен, за да можете да споделяте мислите и възгледите си със света. Какво да правя? Нека да преминем през стъпките за започване със SEO!

1. Инсталирайте Yoast SEO

При условие, че вашият уебсайт е на WordPress, инсталирането на Yoast SEO трябва да бъде първата стъпка във вашата SEO стратегия. Yoast SEO плъгин ще ви помогне да се уверите, че вашият уебсайт може да се обхожда и открива. Yoast SEO веднага ще се погрижи за някои технически SEO проблеми, само като бъде инсталиран на вашия уебсайт. Освен това този плъгин ще ви помогне да изградите уебсайта си по такъв начин, че Google да го разбере и класира. Предлага се безплатен и премиум плъгин. Ако тепърва започвате, вероятно още няма да имате нужда от премиум версия, въпреки че тя може да ви спести ценно време.

2. Вземете тази първа връзка

Google трябва да знае, че вашият уебсайт съществува. И за да може Google да знае за страхотния ви нов сайт, имате нужда от поне една външна връзка към вашия сайт. Причината за това: Google обхожда мрежата. Следва връзки и записва всички намерени уеб страници в много голяма база данни, наречена индекс. Така че, ако искате да влезете в този индекс, имате нужда (поне) от една външна връзка. Така че не забравяйте да получите тази връзка от външен уебсайт!

3. За какво искате да се класирате?

Уверете се, че сте привлекли правилната аудитория към вашия уебсайт. Кои са вашите клиенти? За кого създадохте този уебсайт? Какви термини използват вашите клиенти, когато търсят в Google? И какво е намерението им за търсене, какъв вид съдържание търсят? Разберете колкото можете за вашата аудитория.

SEO оптимизаторите се отнасят към този етап като изследване на ключовите Ви думи. Това е трудна и важна фаза. Има много полезни инструменти, които улесняват изследването на ключови думи. Някои от тези инструменти са безплатни, други са доста скъпи. Въпреки че тези инструменти ще улеснят трудната фаза на изследването на ключови думи, не забравяйте, че не можете да възложите проучването на ключови думи на инструмент. Наистина трябва да помислите за вашата аудитория и за думите за търсене, които използват. Важно е също да анализирате това, което виждате на страниците с резултати от търсенето, когато въвеждате ключовите си думи. Не бързайте за тази фаза. Това е от решаващо значение. Ако правите проучването на ключовите си думи правилно, ще излезете с дълъг списък с ключови думи, по които искате да се класирате.

4. Поставете си реалистични цели

За нов сайт е доста трудно да се класира високо в началото. По-старите сайтове вече имат история, установили авторитета си и много връзки, сочещи към тях. Това означава, че роботите на Google идват по-често на по-стари сайтове. За да се класира нов сайт, винаги ще трябва да бъдете малко търпеливи. И не забравяйте: някои думи за търсене ще бъдат недостъпни за нов сайт, защото има твърде много конкуренция. Опитът да се класира за [WordPress SEO] ще бъде доста труден за всеки нов блог, поради ожесточена конкуренция на този термин от Yoast.com.

Ако тепърва започвате със своя сайт, опитайте се да се класирате за ключови думи с дълга опашка. Ключовите думи с дълга опашка са ключови думи, които са по-дълги и по-специфични и имат много по-малка конкуренция от популярните ключови думи. След известно време, когато сайтът ви започне да се класира за ключовите думи с дълга опашка, можете да опитате и да се насочите към повече ключови думи.

5. Вътрешно свързване

Както вече споменах в стъпка 2, Google следва връзки. Google също следва връзките на вашия уебсайт, вашата вътрешна структура на свързване. Той обхожда вашия уеб сайт, следвайки структурата на вътрешния линк на вашия сайт. Тази структура е като ръководство за Google. Уверете се, че вашата вътрешна свързваща структура е безупречна. Това ще помогне за класирането ви.

Ако започнете с чисто нов уебсайт, вероятно още нямате много съдържание. Това е идеалният момент да помислите за структурата. Сега е относително лесно. Все едно да имате нов дрешник и не сте започнали да купувате дрехи. Сега е моментът да помислите за нещата, които искате да поставите на горния рафт и кои предмети искате да скриете в задната част на гардероба си. И така, решете кои страници са най-важни за вас. Кои са страниците, с които искате да се класирате? Уверете се, че тези страници имат най-много вътрешни връзки, насочени към тях.

6. Започнете да пишете

За да се класирате, трябва да имате съдържание. Много важна стъпка в това как да започнете с вашата SEO е да напишете невероятно съдържание за всички тези думи за търсене, за които искате да бъдете намерени. Анализът на съдържанието в приставката Yoast SEO ще ви помогне да напишете това съдържание. Този анализ ще ви помогне да напишете текст, който е едновременно четим и SEO-friendly.

Докато пишете, не забравяйте да използвате думите, за които искате да бъдете намерени. Използвайте ги в заглавията и във въведението и заключението на вашия текст. След като напишете текста, трябва да оптимизирате SEO заглавието и мета описанието си. Приставката Yoast SEO ще ви помогне да направите всички тези неща.

Вземете тези връзки!

Външните връзки са важни, за да заведете вашия сайт на високи позиции в търсачките. Но събирането на тези външни връзки може да бъде труден процес. Не забравяйте да напишете съдържание, което хората искат да споделят и линкват. Оригинални идеи и страхотно, ценно съдържание значително ще увеличат вероятността хората да искат да споделят.

И тогава какво?

Истината е, че SEO е повече от тези 7 стъпки. Това е само самото начало, стъпките, които предприемате, за да започнете със SEO. За да получите дългосрочно високо класиране в търсачките, трябва да полагате упорита работа. Съдържанието ви трябва да е невероятно, структурата на сайта ви трябва да остане безупречна (и това е предизвикателство, когато сайтът ви расте) и ще трябва да продължите да печелите тези външни връзки. Единственият начин да го направите наистина, в дългосрочен план, е да се уверите, че вашата аудитория се радва да посещава вашия уебсайт. Така че, ако искате да се класирате най-високо, уверете се, че вашият сайт е най-добрият. Късмет!

Marieke van de Rakt – The CEO at Yoast.