Какво е хостинг

Какво е хостинг
Какво е хостинг

Какво е хостинг и защо е необходим. Всеки, който ще създава сайт, е изправен пред необходимостта да закупи хостинг. Начинаещите разработчици понякога се страхуват от този термин, но не всичко е толкова страшно. Нека да разберем какво е изобщо, как да го изберем и да го купим.

Хостингът е вид отдаване под наем на пространство на сървъра, където ще се съхраняват данни и файлове за функционирането на сайта. Ако направите домашна аналогия, това е отдаване под наем на земя, където ще бъде построена къща. Оттук идва друг паралел. Не всяка земя е подходяща за изграждане на една или друга къща. Така че не всеки хостинг е подходящ за конкретен уеб ресурс. Представете си, може ли да се издигне висока сграда в блатна местност? Целесъобразно ли е на подготвената бетонирана територия да се построи хижа? Също така e и с хостинг.

Как работи уеб хостингът

Вече разбрахте какво е хостинг с прости думи. Но как работи? Нека разкажем.

На първо място, хостинг е необходим за всички, независимо от това дали създавате блог, онлайн магазин, голям бизнес проект. Във всеки случай ще ви трябват услугите на доставчик. Неговата задача е да предоставя на потребителя място на онлайн сървър, обикновено срещу заплащане. Просто казано, има невероятно мощен компютър с огромно място за съхранение, максимална скорост, голяма RAM и монументален твърд диск.

Разбира се, това няма да е един компютър, а цяла система. Сайтът е колекция от файлове, които изискват място за съхранение. И това място се превръща в сървъри, компютри със специален софтуер. Те работят непрекъснато, като правят сайтовете достъпни за 24/7. Най-малките откази на сървъра водят до факта, че ресурсът може да стане недостъпен за потребителите или ще работи много бавно.

Ето защо е важно да изберете правилния хостинг, който да се справи с вашите задачи. Сайтовете за „изграждане“ на уеб ресурси са различни. За да направите избор, трябва да се ориентирате какво предлагат, защото това дава увереност в надеждността без прекомерно плащане.

Кой хостинг да изберете и какви видове има?

Хостингите са предназначени да решават различни задачи на потребителите, поради което има няколко вида от тях. Колкото по-голям е сайтът, толкова повече място ще му трябва. Някои хостинг услуги са оптимални за начинаещи разработчици, докато други са подходящи за опитни професионалисти. Но всеки хостинг има своя собствена цел и е проектиран да отговаря на изискванията на сайта.

Споделен хостинг – споделено пространство за сайтове

Споделеният хостинг често се нарича общ. И това може да се обясни много просто. Вашият уеб ресурс ще бъде разположен на същия сървър заедно с други сайтове. И тъй като сървърът има собствено пространство, RAM, скорост на процесора, ресурсите може да свършат. Забелязали ли сте, че когато стартирате много програми на лаптопа си наведнъж, той се забавя? Тук е същото.

Ресурсите са разпределени равномерно между хиляди сайтове. По принцип това е достатъчно за малки проекти. Но ако вашият сайт или ресурс на съсед нараства, ефективността на споделения хостинг може да спадне. Ето защо, ако планирате да се развивате, по-добре е да отдадете предпочитание на друг тип хостинг.

VPS хостинг

Virtual Private Server или VPS хостинг е същата обща среда, но принципът на работа тук е малко по-различен. На един сървър се хостват няколко виртуални машини. Това по рода си е междинна връзка между специален сървър и споделен хостинг.

В сравнение с предишния тип, VPS е по-стабилен и надежден. На сървъра има ограничение от 10-20 уеб ресурси, всички те са разпределени равномерно благодарение на отделни виртуални машини. Изглежда добавката е малка, но ефектът е добър. VPS е подходящ както за средни, така и за големи сайтове.

Наети сървъри

Веднага отбелязваме, че услугата е доста скъпа. Цените варират от 2000-7000 лева на година. Но такива разходи възникват, когато бизнесът се нуждае от специален сървър. В същото време ще трябва да разберете сървърните и компютърните технологии, тъй като много процеси трябва да се изпълняват сами.

Основното предимство на наетия сървър е, че получавате собствен сървър за вашия уебсайт. Можете да го персонализирате по начина, по който искате, да изберете софтуера и операционната система според вашите нужди.

Оптимален хостинг на уебсайт: Как да изберем?

Тъй като има няколко вида хостинг, възниква въпросът да изберете свой собствен. И това не винаги е лесно. От горното вече разбирате разликите.

Ако просто създавате първия си уебсайт, споделеният хостинг ще бъде достатъчен, ако е необходимо, тогава можете да надстроите до по-мощна опция. Ако разбирате, че вашият ресурс се нуждае от функционалност, която споделеният хостинг няма да предостави, тогава от самото начало е по-добре да помислите за друг хостинг.

Определете разходите: Колко струва хостингът?

Закупувайки хостинг, трябва да вземете решение за неговия вид и тарифа. Но цените могат да варират значително. Плащането обикновено се начислява веднъж месечно, но ако искате да платите и забравите за подновяването за дълго време, можете да платите веднага за годината.

За по-голяма яснота разгледайте актуалните цени за хостинг на платформата Jump.bg.

Хостинг на уебсайтове и имена на домейни: Каква е разликата

Без основни услуги – хостинг и домейн – няма да можете да създадете уебсайт. Ако хостингът е пространството, където се намира сайтът, неговите функционални елементи и данни, тогава името на домейна е адресът на уеб ресурс под формата на символна комбинация (например www.site.com). При създаването на уебсайт домейнът първо се регистрира и едва след това се закупува хостинг услугата.

Разликата между хостинг и име на домейн е, че първият предоставя място за съхранение на данни и файлове на сайта, предназначени за неговата работа. Хостингът и домейнът заедно са мястото за съхранение и виртуалният адрес на ресурса. Невъзможно е да се стартира уебсайт без хостинг, а без име на домейн е невъзможно да се намери ресурс в мрежата.

Заключение

Хостингът ви позволява да поставите уебсайт в мрежата и да осигурите неговото функциониране. Ако хостингът е добър, тогава ще бъде лесно да се обслужва съдържанието, както и да се проектира интерфейсът и без това ще бъде невъзможно да се привлече вниманието на потребителя. Освен това е по-добре да изберете доставчик с поглед към бъдещето.

Това е важна услуга, която е необходима на всички уеб ресурси, без изключение. Ако проектът е все още млад и бюджетът му е ограничен, препоръчително е да се даде предпочитание на споделения хостинг. За големи проекти с голям брой потребители VPS ще бъде оптимален. А за претоварени сайтове е подходящ нает сървър.

Надяваме се тази информация да ви е била полезна. Развивайте се и постигнете желания успех.

Специално този сайт използва качествена хостинг услуга от Jump.bg. Прочетете тази публикация: Защо избрах хостинг в Jump? или прегледайте видеото добавено по-долу.