Какво прави сайта добър?

Какво прави сайта добър?
Какво прави сайта добър?

Хората често искат да обясним какво прави сайта добър? Независимо дали имаме списък с елементи, които трябва да има един страхотен сайт. Няма лесен, универсален отговор на този въпрос. Както в много неща SEO, отговорът ще бъде: зависи. Какъв сайт имате, към кого искате да се насочите? Какво искате да постигнете? Независимо от това, в тази публикация ще изброя 7 елемента, които могат да помогнат на всеки сайт да се превърне в добър сайт и по-добър резултатите от търсенето.

Цялостно SEO

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е, че ние от Yoast се застъпваме за цялостнo SEO. По същество цялостното SEO ви помага да се стремите да постигнете най-добрия резултат. Това означава да оптимизирате всяка част от вашия сайт на всички нива, от удовлетворяване на намерението на потребителя до предлагане на звездно потребителско изживяване. Ако комбинирате всички тези неща в солидна SEO стратегия, внедрите подобренията и следите резултатите, вие сте на прав път!

7 елемента на добър уебсайт

Много неща, които смятаме за важни за добрия уебсайт, са трудни за количествено определяне. Например в SEO се говори много за качество. Дори Google от години казва, че трябва да се фокусирате върху качеството на вашия сайт и вашето съдържание. След всяка алгоритмична актуализация от Google, отговорът за тези, които са загубили класирането, е един и същ: може да не е ваша вина, защото други сайтове изглежда са по-подходящи за тази конкретна заявка – въпреки това трябва да работите върху цялостното качество на вашето съдържание.

Хората се събират в ръководства за оценка на качеството на търсене, за да получат информация как да го направят, търсейки каквито и да било указания. Не трябва да приемате всичко, което Google казва, като евангелие, но в този случай те са прави; трябва да подобрявате съдържанието си – винаги! Винаги разглеждайте намеренията на потребителите и поведението на вашите потенциални клиенти. Трябва периодично да повтаряте проучванията си за ключовите думи. Проверявайте нишата си, какво се случва във вашата част от пазара? Постоянно оценявайки вашата SEO стратегия, вие се докосвате до променящия се пазар и намирате нови възможности.

1. Вашият уебсайт удовлетворява потребителските намерения и има ясна цел

Познавате ли вашата аудитория? Познавате ли бизнеса си и какъв принос имате към този свят? Защо някой трябва да идва на вашия сайт и да прави бизнес с вас? Не защото мислите, че имате страхотен продукт – той просто вече не лети. „Изградете го и те ще дойдат?“ За съжаление, това не е така. Трябва да имате мисия и цел за вашия уебсайт.

Ако искате да успеете, трябва да познавате аудиторията си. Трябва да разкриете всичко за тях. Вероятно можете да разберете какво казват, че искат, но дали това е същото като това, от което наистина имат нужда? Предлага ли вашият продукт или услуга просто възможно решение на проблем или наистина подобрява живота на клиента ви? Продавате ли свредло или дупка в стената?

Вашата история трябва да е правилна. Трябва да се приведе в съответствие с това, което хората искат и имат нужда. Това означава, че трябва да определите намерение за търсене на вашия сайт. Разкрийте всички различни начини за това как хората могат да попаднат на вашите страници и ги адаптирайте, за да отговорите на техните въпроси. Картографирайте пътуването на потребителя от А до Я и поставете съдържанието си на стратегически места. Също така внимателно следете начина, по който формулирате отговорите си – по-често разговорният стил ще се окаже това, което търсите.

2. Вашият уебсайт има технически умения

Добрият уебсайт може лесно да се обхожда и показва на търсачките какво могат и какво не могат да индексират. Добрите сайтове нямат огромно количество грешки. Добрият уебсайт се зарежда супер бързо от всяка точка на света. Уверете се, че правите всичко възможно, за да сте сигурни, че тези страници се зареждат възможно най-бързо.

Техническото SEO е изключително важно, но можете да изпреварите кривата, като усвоите правилно основите. Помислете задълбочено какъв CMS ще използвате и как ще го стартирате. Изберете реномирана хостинг компания – гъвкава и полезна. Може да сме малко предубедени, но WordPress ни даде всичко, от което се нуждаем. Той е солиден, гъвкав и има огромно количество последователи. WordPress е доста удобен за SEO, но с малко помощ от Yoast SEO можете да получите вашия WordPress SEO за нула време.

3. Вашият уебсайт е надежден, сигурен и защитен

И търсачките, и потребителите търсят сигнали, които означават доверие. Защо на вашия сайт или на вашето съдържание трябва да се вярва? Редовните прекъсвания може да указват небрежна техническа поддръжка. Липсваща икона за защитена връзка може да означава, че не се отнасяте сериозно към сигурността. Има много малки намеци, които те търсят.

Търсачки като Google искат да дадат на търсещите възможно най-добрия резултат. Все повече, ако търсачката се съмнява във вашите твърдения или ако използвате схематични „експерти“, за да валидирате съдържанието си, те няма да показват съдържанието ви. Те ще изберат резултат, който се е доказал като добър резултат. Ето защо трябва да работите върху надеждността си на всички нива, както технически, така и по съдържание.

Освен това вашият сайт трябва да бъде безопасно убежище за посетителите. Трябва да подсигурите сигурността си. Хакнат сайт не ви води никъде! А хакнат сайт е по-лесно да се предотврати, отколкото да се поправи. Използвайте актуален софтуер, подредете вашия SSL, направете силни пароли, използвайте инструменти като Cloudflare, за да защитите сайта си от DDoS атаки и т.н.

4. Вашият уебсайт има страхотен дизайн и звезден потребителски опит

Трябва ли вашият уебсайт да бъде красив? Красотата е в очите на наблюдателя. Дизайнът на вашия уебсайт трябва да помогне за изпълнението на целите, които сте си поставили. Вашето съобщение трябва да попадне силно и ясно. Дизайнът трябва да е марков и добре обмислен. Но по-важното е, че вашият сайт трябва да бъде ясен и лесен за използване за всички. Достъпността не е нещо, от което трябва да се ограничите.

Потребителският опит е не само как изглежда нещо, но и как се чувства. Става въпрос за предоставяне на потребителите на радостно изживяване, нещо, което те ще запомнят. UX също така не позволява на потребителите да чакат дълго, докато страниците ви се заредят, което ги разочарова, защото те не могат да четат текста на вашия сайт благодарение на вашата цветова схема или не могат да натискат бутоните на вашия мобилен сайт. Помислете си: как мога да превърна разочарованието в щастие?

5. Вашият сайт има страхотно, ориентирано към потребителите съдържание

Бъдете ориентирани към потребителите, а не към компанията. Доброто съдържание помага на вашите потребители да постигнат целите си и вие искате да предложите това съдържание в точния момент, като същевременно запазите бизнес целите си. За да направите това, трябва да познавате потребителя си отвътре, както споменах по-рано. Разберете ги, разберете поведението им и фокусирайте съдържанието си върху това. Съдържанието, което предлагате, трябва да бъде ясно и лесно за разбиране, като се използва същия език, който потребителите познават добре. Опитайте се да внесете нещо уникално на масата. Направете проучване и представете оригинални отчети.

6. Вашият сайт е удобен за мобилни устройства (или по-скоро проектиран първо за мобилни устройства)

През последните няколко години мобилният трафик непрекъснато расте и расте. Ако вашият сайтът ви не е удобен за мобилни устройства в момента, трябва да работите върху мобилното си SEO. Но ако вашият сайт е удобен за мобилни устройства от известно време, време е да започнете да започнете изграждането на следващия си сайт първо за мобилни устройства.

Това не е нова концепция или нещо подобно, но повечето сайтове все още се разработват първо за настолни компютри. След като проектира изгледа на работния плот, дизайнерът го компресира до мобилни размери, като често губи своята автентичност и свежест. Приемането на подход насочен към мобилни устройства ви помага да се съсредоточите върху задачите, които потребителите трябва да могат да изпълняват на вашия мобилен сайт. Той помага за изчистването на бъркотията и по-често ви позволява да излезете с минимален и напълно фокусиран дизайн. По-малкото е повече, помниш ли?

7. Вашият сайт може да ‘говори’ директно с търсачките

В продължение на години търсачките се опитваха да четат съдържание на страници, за да определят за какво става въпрос. Те се нуждаят от това съдържание, за да могат да съчетаят заявката за търсене с индексираните страници, които дават най-добрите отговори на тази заявка. Оказва се, че истинското разбиране какво е или означава нещо на дадена страница е по-трудно, отколкото изглежда, особено за машините. Търсачките се нуждаят от малко ръководство, за да разберат истинското значение на елементите на дадена страница. Въведете структурирани данни във формат Schema.

Schema е нещо като преводач за търсачките. Той описва елементите на страница, така че търсачките вече могат да кажат със сигурност, че рецензията е рецензия, а рецептата е рецепта. В замяна, тъй като Google е толкова сигурен в съдържанието, маркирането на тези елементи може да доведе до богати резултати на страниците с резултати от търсенето. Това включва въртележки, хранителна информация за рецепти, рейтинги на звезди, падащи менюта с често задавани въпроси, превъртащи се инструкции на мобилния телефон и много, много повече. Структурираните данни са една от областите, в които търсачките харчат много ресурси в наши дни, така че обърнете внимание.

Забелязахме това и изградихме пълна и напълно разширяема рамка на Schema в Yoast SEO. Това внедряване на структурирани данни изгражда пълна графика за вашия сайт, така че търсачките не само знаят какво означава всичко, но и как всичко е свързано с общата картина

И така, какво прави сайта добър?

В изграждането на добър уебсайт има много неща. Това не е просто закупуване на домейн, получаване на произволен хост, инсталиране на WordPress и избор на тема, която изглежда страхотно. Това ви настройва за неуспех. Трябва да планирате нещата правилно. Имате нужда от стратегия – може би това е най-важният елемент на добрия уебсайт.

Edwin Toonen