Каньонът на водопадите – Смолян

Каньонът на водопадите – Смолян
Каньонът на водопадите - Смолян

За да откриете началото на екопътека „Каньонът на водопадите“, трябва да достигнете до най-западния квартал на Смолян – Средок. Той се намира по пътя Смолян – Мугла.

Ако сте с автомобил, влизайки в град Смолян, завийте вдясно на първия светофар. След това продължете по улица „Миньорска“. След около 2.5 километра в посока запад, вляво на пътя Смолян – Мугла има стара автобаза. Продължете напред и след 100 метра завийте вдясно, където започва тесен асфалтов път, водещ до подножието на екопътеката.

Посетителски информационен център

На 1.5 километра от началото на отбивката се намира Посетителски информационен център „Каньонът на водопадите“. Можете да оставите автомобилите в широките отбивки край пътя, или да продължите до самия посетителски център.

Посетителски информационен център
Посетителски информационен център

Община Смолян е изградила и оборудвала Посетителски информационен център, разположен в подножието на планината в началото на еко-пътека „Каньонът на водопадите“, в местност Соскучански дол. Центърът представлява двуетажна сграда в традиционен за Родопите стил. В него има презентационна зала, зала за обучения, както и две помещения за пренощуване. Центърът разполага с информационен киоск, от който туристите могат да получат информация за защитената местност, за резервата, други защитени местности и резервати в района, както и за биоразнообразието. Тук посетителите могат да се насладят и на две постоянни изложби – едната от фотографии, представящи красотата на Родопите и езерото Вистонида, а другата е дървени пластики, изработени от местни дърворезбари.

Екопътека

Екопътека „Каньонът на водопадите“ започва 200 метра след Посетителски информационен център. Целият маршрут е с дължина 10 километра, като денивелацията от най-ниската до най-високата точка е почти 700 метра. Въпреки това е подходящ за всички възрасти и нива на физическа подготовка. Екопътеката е съставена от няколко кръга, които се движат както в буферната зона на резервата, така и в самия резерват „Сосковчето“.

Екопътека Каньонът на водопадите
Екопътека Каньонът на водопадите

Водопадите по маршрута са 46 на брой, като по-големите са 6, а най-внушителният от тях носи името на легендарния певец Орфей, живял някога по тези земи. Височината му е 68 метра. По дължина на маршрута посетителите могат да се запознаят с характерните за района флора и фауна, както и да се насладят на изумително съчетание на водопади, вековни гори, скали с фантастични форми и спиращи дъха панорамни гледки.

Рехабилитация

Еко-пътека „Каньонът на водопадите“ е изцяло рехабилитирана. Съществуващите съоръжения са укрепени и обезопасени. Мостовете подменени, в стръмните участъци са изградени нови стъпала, поставени са предпазни парапети. В участъците с голям напречен наклон пътеката е укрепена с малки камени стени. Поставени са нови указателни табели и туристическа маркировка.