Китайска диета за суперформа

Китайска диета за суперформа
Китайска диета за суперформа

Защо китайците са все слаби и сред тях рядко има пухкави? Хапват големи и вкусни порции и въпреки това не качват килограми. И не става въпрос само за гени и начин на живот, а за здравословно всекидневно меню, смята британската готвачка Лорейн Клисолд.

Китайска диета за суперформа
Китайска диета за суперформа

Тя е живяла 10 години в Китай, била е учителка по кулинария, водеща в тв шоу и дълго време проучва храненето там. Според нея всеки европеец може да включи полезни моменти от менюто на китайците, така че хем да отслабне, хем да не се лишава особено.

» Течна храна
Царете в източната диета са зеленчуците. В храненето на европейците и американците имат поддържаща роля, но в източната кухня са на почит. Важно е също и консумирането на течна храна. Затова китайците наблягат на супата, която най-често е бульон от варени зеленчуци и когато я консумира, гарантирано приемаш витамини. Докато в западната кухня супите са по-мазни, калорични и могат да заместят ядене. Съществена разлика има и в това как Китай обичат да се наслаждават на храната и имат култура на ядене, разказва Клисолд. Докато на Запад хората често се чувстват виновни, че са яли вкусно и сито, и имат навика да се наказват, ако са прекалили. А на Изток храната е здраве. Там ядат, за да нахранят тялото си, а не да са просто във форма, както правят европейците и американците, обяснява Клисолд. В китайската кухня освен това е важен балансът ин и ян, а също и петте важни съставки – сладко, пикантно, солено, кисело и горчиво. Всяка от тях въздейства върху различен орган. Сладкото например – върху стомаха и далака, горчивото – върху сърцето и червата. Точното количество подправки може да подпомогне конкретен орган и функция, а прекомерно – да го увреди, обяснява Клисолд.

» Пикантно
Режимът не е труден за спазване, стига да се откажете от вредните храни. Един от най-големите плюсове на диетата е, че включва нискокалорийни храни, които обаче гарантират ситост за дълго време. За лятото например китайците наблягат на пикантната храна, защото смятат, че така поддържат стомаха в хармония с горещия сезон. Докато западняците консумират студени напитки и храни, които пък в източната кухня отричат, особено през лятото. Сега е времето да се набляга на лука, чесъна, джинджифила, лютите чушки, така че ги слагайте смело в ястията. Полезни са също и подправките канела, кардамон, кориандър. Закуската също да не се пропуска, съветва още Клисолд. Тя предлага китайски вариант на европейските готови мюсли и каши, които можете да си приготвите у дома. Нужни са около 40 грама просо и още толкова ориз, за предпочитане кафяв, 30-ина грама ечемик и червен китайски боб, ако намерите. Вари се в около 2 литра вода и после се овкусява с мед, ядки или стафиди по избор. Възможно е обаче да я замените с класическа овесена каша, но не от готовите. Според Лорейн е добре някои от месата и зеленчуците да се приготвят в уок тиган, както повелява Изтокът, а не да се пекат или варят. Но това, разбира се, не е задължително. Освен това не бива да се забравят и течностите в диетата – много вода и зелен чай вместо кафе.