Кметът настоява да бъде завършен ремонтът на пътя за Стара Загора

Кметът настоява да бъде завършен ремонтът на пътя за Стара Загора
Кмета настоява да завършен ремонта на пътя за Стара Загора

Кметът на община Димитровград Иво Димов настоява пред Министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова да бъдат завършени строителните дейности по ремонта на пътя за Стара Загора, който обхваща и мостта над река Марица. Настояването на Димов е да бъде положен и последния износоустойчив пласт асфалт, за да не се компрометира пътния участък поради интензивното движение по него.

Трасето на I-5 преминава през територията на 6 административни области, а в участъка от Русе до Хасково Републикански път I-5 съвпада с Европейски път Е85. Същият е европейски транспортен коридор, част от Европейската пътната мрежа и е изключително натоварен. Целта на проекта е възстановяване и подобряване на транспортно – експлоатационните качества и носимоспособността на настилката и пътното тяло с оглед осигуряване на условия за безопасност на движението и добро отводняване на пътя в разглеждания участък. В момента участъците са на неплътна асфалтобетонова смес (биндер).

При интензивно движение и при предстоящия есенно-зимен сезон, тези участъци ще се компрометират, ако не бъде положен износоустойчив пласт асфалт. Наложително е да бъдат осъществени и дейностите, който обхващат ремонта на моста над р. Марица, където в лявото платно е с положен първи износващ пласт. Направени са и тротоарните конзоли. В момента цялото движение е само в лявата лента, което е предпоставка за ПТП. Важно е строително – монтажните дейности да бъдат продължени и нормалното преминаване по съоръжението да бъде възстановено в най-кратки срокове.

Кмета на Димитровград цитира, че със свое писмо с Изх. №53-00-5170 от 01.06.2021 г от АПИ е възложено разработването на проектни решения по част „Пътна“ и част „Отводняване“ в участъка на пътя през село Радиево. Дейностите в този участък не са започнали тъй като все още не е одобрено допълнителното задание за изготвянето на технологичен проект по част „Пътна“ и част „Отводняване“.

За този участък от трасето е констатирано, че повредите по цялата ширина са пукнатини, слягания и нагъвания по цялата площ на пътната настилка до 8-10 сантиметра. Видни са сериозни течове от колектора, който е на повече от 40 години. Бе направено обследване на колектора с помощта на специалисти на ВиК – Димитровград. Заключението е, че има налични сериозни повреди по цялата дължина на колектора. Понастоящем, при динамичните удари по неравностите, се създава реална опасност за пътно транспортни произшествия. Предложението, което е технически изрядно е, да се пристъпи към подмяна на колекторната система и след това да бъде направен ремонта на пътя.

Поради изключителната натовареност на движението на път I-5, особено в летния сезон считаме, че е от съществено значение дейностите по обекта да не бъдат спирани и те да бъдат завършени в заложения срок за изпълнение. Друга съществена причина за изпълнението на обекта в срок е и наложителното пускане на тежкотоварното движение, което в настоящия момент е пренасочено по обходен маршрут.

Иво Димов

Именно поради тези причини, настоявам Агенция „Пътна Инфраструктура“ като възложител на дейностите по рехабилитацията, да направи всичко необходимо за възстановяване на строително-ремонтните дейности в най-кратки срокове, се казва в писмото на кмета на община Димитровград до регионалния министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*