Конкурс за най-добър младежки европроект

Конкурс за най-добър младежки европроект
Европроекти

Мрежата за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България организира конкурс за най-добър младежки европроект. В конкурса могат да вземат участие ученици, студенти или безработни младежи, които имат интерес към подобен тип начинание. Целта на това събитие е да се популяризира сред младите идеята за това как се прави проект и откъде се намират финанси за неговото изпълнение.

Идея на европроекта

През последните години много хора се стремят да придобият финанси от направата на европроекти, но много малко от тях успяват. Европроекти се правят от подготвени специалисти, няма как всеки един неопитен човек да направи европроект и да очаква 100% финансиране по него. Български специалисти по направата на европроекти смятат, че са нужни поне 7 години обучението, докато младите се научат на тънкостите при усвояването на средства от европроекти.

Идеята на конкурса е прекрасна, защото младите хора са тези, които могат да задвижат „заспалата” българска икономика. Нужно е да се научат как да боравят с документите и как се правят примерни по-малки проекти. Така те ще могат да научат по какъв начин се усвояват евросредства и субсидии чрез направата на европроект.

Подобен тип инициатива ще повиши културата на младите по отношение на реално кандидатстване по европейска програма или единичен европроект. Експертите съветват да се обяснят на младите внимателно условията по участието и след това да се акцентира над ключовите приоритети заложени в конкурса. Възможно е да се проведат допълнителни консултации в подобни центрове из цялата страна. Най-важното, което трябва да се спази при писането на проекта е следното:

  • Внимателно да се прочете проектната идея и да се обвърже с това, за което участниците ще пишат;
  • Участниците могат да прегледат приоритетите на общината и да обвържат своя проект с един определен приоритет;
  • Да се зададе кратко и ясно заглавие на проекта;
  • Да не се бърза и внимателно да се прегледа цялостната структура и детайлите по проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*