Процесор MediaTek Helio G90T

Процесор MediaTek Helio G90T

Технологията за игри на MediaTek – HyperEngine за Helio G90T е проектирана за най-добро гейминг изживяване. Но какво представлява този процесор? Как се представя срещу конкуренцията? Нека разгледаме по-отблизо MediaTek Helio G90T.

Най-значимото нещо на Helio G90T е собствената технология за игри HyperEngine на MediaTek. Що се отнася до игри като PUBG и Fortnite, получаваме бърз и плавен геймплей, който се постига чрез интелигентни мрежи, бързи сензорни екрани и ярки визуални ефекти. Комбинираният резултат от всичко това прави игралното изживяване абсолютно удоволствие.

Хардуер и производителност

MediaTek Helio G90T разполага с осемядрена инсталация с ускорение на ядрото до 2,05GHz. Cortex-A76 и Cortex-A55 съставляват осем ядра, които заедно с кеш паметта L3 осигуряват несравнимо предимство пред преките конкуренти на G90. Той идва с най-новия графичен процесор ARM Mali-G76 3EEMC4, който при 800 MHz осигурява безпроблемно игрово изживяване. Що се отнася до производителността на графичния процесор, MediaTek твърди, че производителността на G90T е с 26% по-висока в сравнение с с конкурентите си на сходни цени. Той поддържа до 10 GB LPDDR4X и UFS 2.1 RAM за по-бърза и по-плавна работа.

Камера

Що се отнася до оптиката, MediaTek Helio G90T изобщо не се сдържа. Това е първият чип от MediaTek, който може да управлява 64-мегапикселова камера, което е следващият сензор за размер на камерата, който ще видим в почти всички бъдещи телефони. Тя позволява на марката да интегрира технологията за разделяне на пиксели и да произвежда по-добри нощни снимки при слаба светлина. В днешно време виждаме до четири или пет обектива на камерата на едно устройство, телефото, широкоъгълна, макро, основна и т.н. MTK G90T е произведен, за да се справи с всичко това, така че марките да могат да произвеждат устройства, които дават на потребителите голямо разнообразие в мобилната фотография. Той има троен ISP дизайн, който позволява боке ефекти в реално време, а също и видео запис със 240 кадъра в секунда. Можета дори да кодирате HEVC видеоклипове на този процесор.

Виртуален асистент

Той също така включва това, което компанията нарича двойна „дума за събуждане“, което означава, че повече от една задействаща дума може да се използва, за обаждане на нашите интелигентни асистенти на нашите смартфони.

Комуникация

По отношение на свързаността виждаме модем Cat-12 4G LTE WorldMode с 3x CA и 4×4 MIMO и 256QAM. Той позволява по-силна клетъчна услуга дори в претъпкани населени места като фестивали и стадиони. По отношение на поддръжката виждаме двойна 4G LTE и двойна 4G VoLTE поддръжка. За съжаление, процесорът MTK G90T няма модем за поддръжка на 5G, но като се има предвид цената, е ясно, че той никога не е бил предназначен за 5G устройства от висок клас.

Antutu & Geekbench Benchmarks

Говорейки за сравнителните резултати за смартфона Xiaomi Redmi Note 8 Pro с MediaTek Helio G90T, виждаме, че устройството получава 281 033 точки в платформата Antutu v8. На платформата Geekbench 4 – Redmi Note 8 Pro отбелязва 2520 точки за едноядрена производителност и 7621 точки за многоядрена производителност.

Трябва ли да купя Helio G90T захранвани телефони?

Процесорът MTK G90T е насочен специално към бюджетните геймъри, които искат най-доброто игрово изживяване за цената, която плащат. Технологията за игри HyperEngine на G90T поддържа по-кратко изобразяване на графичния процесор за бърза реакция, по-ниска латентност на дисплея за подобрена честота на кадрите по време на игра, ефективно използване на ядрата за продължителни игрови периоди и по-добра Wifi и мобилна връзка за игри без зацикляне.

MediaTek постига тази подобрената свързаност чрез прилагане на интелигентно мрежово предвиждане, което според тях оптимизира връзката между вашия смартфон и клетъчната мрежа. Когато открие влошаване на Wi-Fi сигнала, задейства Wi-Fi и LTE едновременност, която отнема само милисекунди. Този гладък обмен на данни от една връзка към друга осигурява безпроблемна мрежова връзка и без забавяне на играта.