Кенан Имирзалъолу – Мехмет от До последен дъх

Кенан Имирзалъолу – Мехмет от До последен дъх
Кенан Имирзалъолу
Кенан Имирзалъолу
Кенан Имирзалъолу

Кенан Имирзалъолу роден на 18 юни 1974 година в малкото турско градче Бала, област Анкара. Завършва средно образование и е приет в техническия университет “Йълдъз” в Истанбул, профил математика.

В университета Имирзалъолу впечатлява със своя ръст и чар. Насърчаван дълго време от своите колеги, участва в конкурс за красота. Така започва кариерата му на модел.

През 1995 година Кенан Имирзалъолу получава приз за най-добър модел на Турция. След това представлява своята страна на международния конкурс Best Model of the World и е провъзгласен за най-красивия мъж на света. Така Имирзалъолу става първият мъж в Турция, удостоен с подобен приз.

Звездата на Кенан изгрява през 1998 година, когато се снима в сериала “Лудо сърце” на изестния турски режисьор Осман Сънав, на когото предстои да снима филм по книгата на Людмила Филипова “Анатомия на илюзиите”. Турската тв сага “Дели юрек” съчетава жанровете драма, екшън и политика. През целия период на излъчване (1998 – 2002 година) продукцията оглавява класациите за най-гледани сериали в Турция. Приносът е и на интересната история на главния герой Юсуф Миролу, в чийто образ се превъплащава Имирзалъолу. Буйната младежка кръв и несполуките стават причина за страшния развой на събитията в житейския път на младия човек.

Имирзалъолу привлича вниманието на турските режисьори със своя талант. Следват редица участия в успешни сериали, в които основната тема е драмата и любовта – “Здрачът”, “Ези тура” и “До последен дъх”, който се излъчва сега в България.

Кенан Имирзалъолу е в ролята на Мехмет Косовалъ, а главната женска роля на Нермин се изпълнява от Селин Демиратар. Действието се развива в един от най-бедните квартали на Истанбул. Нермин е маникюристка, а Мехмет – заварчик в една работилница. И двамата се обичат до полуда. Бедността обаче става причина и за тяхната раздяла. В момент, в който почти е загубена вярата в бъдещето, Нермин среща Ендер – единствен син на богато истанбулско семейство, който въвлича в мрежите си Нермин.

Мехмет Косовалъ се заклева да отмъсти за любовта, която му е отнета по съвсем безпардонен начин. Има един единствен път към успеха. Да забогатее! Така започва една история, която на моменти спира дъха, на моменти ни натъжава, а понякога ни кара да се замислим върху живота си. Именно тези моменти пленяват зрителя. Не бива да подценяваме таланта на Кенан Имирзалъолу, който не остава незабелязан от филмовите среди в съседна Турция.

Кариерата на известния в Турция модел продължава като киноактьор. Снима се в игрални филми като “Али – последния османлия” (2006), “Лошото момче” (2007), “Драконовски капан” (2009).

През 2009 година участва в тв сериал – “Езел”. Кенан Имирзалъолу отново покорява женските сърца със своята решителност и твърдост в ролята на Езел Байрактар. През 2010 година по време на наградите “Златна пеперуда” – най-старият ежегоден конкурс в Турция, Кенан Имирзалъолу е отличен като най-добър актьор, а серийният филм “Езел” (в превод – безкрайност, вечност, изначалност) е обявен за най-добър тв сериал.

Популярността на Кенан Имирзалъолу расте. Следват редица успешни местни продукции, в които заема място до едни до едни от най-големите имена на турското кино Шенер Шен, Мурат Сойдан. /TV Сага/