Motorola Moto G30: най-добрият избор в бюджетния клас

Motorola Moto G30: най-добрият избор в бюджетния клас

Във флагманския сегмент Motorola все още не може да се конкурира с известни смартфони, но бюджетните му устройства са търсени. Евтиният Motorola Moto G30 – най-младият представител на обновената серия G е оборудван с 90Hz екран, батерия с голям капацитет и четворна камера. Оценяваме телефона в действие.

Практичен и ергономичен

Корпусът на Moto G30 е изцяло изработен от матова пластмаса с необичаен нюанс, наричан от производителя цвят – „тъмна перла“. Смартфонът се оказа обемист: тялото тежи 200 грама, а дебелината му е 9,1 мм. И все пак джаджата, благодарение на заоблените ъгли, се побира удобно в дланта на ръката ви. Всички бутони за управление са разположени от дясната страна. Бутонът за захранване и клавиатурата за сила на звука са удобни за използване с една ръка. Но допълнителният бутон за повикване на гласовия асистент е поставен твърде високо.

По-горе е аудио жакът за кабелни слушалки. В телефона има само един полифоничен високоговорител. Той е достатъчно силен и не хрипти при максимални стойности, но е лесно да го блокирате с дланта си. В левия край е скрит комбинирана слот, където можете да поставите две SIM карти или една SIM и microSD карта до 128 GB. На гърба е поставен бързо реагиращ скенер за пръстови отпечатъци. Също така радва наличието на NFC модул за безконтактни плащания и защита срещу прах и пръски съгласно стандарта IP52.

Екран – предимства и недостатъци

Дисплеят на Motorola Moto G30 е 6.52-инчов HD + IPS матрица. По подразбиране цветопредаването се измества към студени нюанси, но в настройките са налични различни профили, които да коригират ситуацията. Максималната яркост ви позволява лесно да използвате телефона при слънчево време. Огорчаващо е неравномерното осветяване в долната част на дисплея и липсата на олеофобно покритие върху защитното стъкло. Затова пък, матрицата поддържа честота на опресняване от 90Hz и функцията Always On Display.

Възможности на четворната камера

Motorola Moto G30 е четворна камера, но, както често се случва с бюджетните модели, не всички обективи са наистина полезни. Телефонът е оборудван с 64-мегапикселов сензор с бленда с ширина f/1,7 с ъгъл на видимост 118 градуса, 2 мегапикселова макрокамера и сензор за дълбочина. Приложението за снимане, в допълнение към различни режими, предлага чипове като поддръжка на AI и вграден Google Асистент.

Най-доброто качество на видеозапис е Full HD при 60 кадъра в секунда. Вярно е, че в този режим електронната стабилизация е деактивирана, така че е невъзможно да се снимат динамични видеоклипове. По-добре да намалите честотата на кадрите до 30 кадъра в секунда. Два микрофона записват добре звука. Но автофокусът по време на снимане често пропуска, понякога се налага да се настройва ръчно.

Производителност и характеристики на фърмуера

Хардуерът на Motorola Moto G30 е почти напълно идентичен с миналогодишния Moto G9 Play. Отговорни за производителността са чипсетът Qualcomm Snapdragon 662 и графичният ускорител Adreno 610. Подобрено е само количеството RAM и постоянна памет: сега устройството има съответно 6 и 128 GB. За безпроблемната работа на операционната система и бързото отваряне на приложения, такъв хардуер е напълно достатъчен.

Операционна система е Android 11, освен това има и маркови екстри и чипове. Например, смартфонът включва фенерчето, след разклащане с ръка, и когато устройството се обърне по време на разговор, той включва режима „не безпокойте“. Усъвършенстваният еквалайзер и функцията за внимателен дисплей са много полезни. С нея устройството няма да изключи екрана, докато потребителят го гледа.

Какво става с игрите? Не трябва да очаквате рекордно представяне от Motorola Moto G30, защото чипсетът, инсталиран в него, напълно повтаря бюджетния Snapdragon 662 от преди две години. Asphalt 9 при максимални настройки на картината произвежда средно 27 кадъра в секунда, а интензивният хит Genshin Impact демонстрира около 20 кадъра в секунда при минимални настройки. Но според половинчасовия тест на CPU Throttling Test и 3DMark стрес теста, процесорът и графичният ускорител практически не губят мощност.

Впечатляваща издръжливост

Moto G30 няма проблеми с автономността. С батерия от 5000 mAh, енергийно ефективен хардуер, ниска разделителна способност – всичко това има положителен ефект върху живота на батерията при едно зареждане. В нашия стандартен тест за възпроизвеждане на FHD видео в самолетен режим, смартфонът издържа около 20 часа, а при гледане на 1080p видео от YouTube – 25 часа. Можете да играете Genshin Impact без прекъсване до 7 часа, а в Asphalt 9 – до 8 часа.Телефонът зарежда енергия от включеното захранване 20W. До 50% от батерията се зарежда за 50 минути, до 90% – за 1 час 40 минути. Устройството събира останалите 10% след още 40 минути.

Заключение

Motorola Moto G30 може да се нарече балансиран смартфон. В сравнение с Moto G9 Play, разполага с повече памет, широкоъгълен модул, защита IP52 и модифициран дисплей. В същото време не всички недостатъци на предишния модел бяха коригирани. Например разделителната способност на екрана е само HD+. Това обаче е доста често срещан показател в този ценови сегмент. Иначе устройството радва с приятен корпус, маркови чипове, достойна автономност и стабилен хардуер. Безспорно е страхотен и изкушава с достъпната си цена: 339 лева.