Нашенци правят фонтани и водопади до къщите

Нашенци правят фонтани и водопади до къщите
Нашенци правят фонтани и водопади до къщите
Нашенци правят фонтани и водопади до къщите
Нашенци правят фонтани и водопади до къщите

Нашенци броят от няколко стотачки до няколко хиляди, за да превърнат градините си в приказни оазиси. Те поставят фонтани и правят водопади в задните дворове – за тази мода разказват консултанти.

Най-евтиният фонтан, поставен в градината, излиза около 100 лева. Той обаче не впечатлява така, както този, декориран допълнително с красива растителност като папрати или водни лилии. Тогава цената отива на 300 лева. Нашенци обаче не се замислят и бързо развързват кесиите, тъй като искат да направят фасадите и пространствата пред къщите си по-красиви от тези на съседа, който вече е с беседка или кичозна люлка в градината. За това съревнование обясниха продавач-консултанти от голяма столична верига за вещи и стоки за дома.

Тънко
Най-евтино излизат малките фонтани. За тях е нужна специална помпа, която е около 50 лева и специално корито от PVC, което също е от порядъка на 50-60 лева. Вече с по-скъпите и по-засукани модели, където допълнително в коритото се поставят фигурки – пръскалки или лами – цената скача от 200 до 500 лева. За малко езерце в задния двор пък трябват най-малко 1200 кинта, като в цената се включват и водните лилии и рибките, поясняват от столичната верига.

Солено
При нас хората идват и могат да поискат всичко, а ние, разбира се можем да го изпълним“, пояснява гордо ппродавач консултант. По думите му така наскоро роден архитект решава да си направи две малки езерца в двора, които да свърже с… река. Във водата пуска рибки и създава копие на естествена екосистема. Наред с това прави мостче и постепенно градината му заприлича на приказен кът. За цялото удоволствие той се изръсва с 60 000 лева. Оказва се, че бизмесмени масово започнали да правят красиви градини, тъй като с тях искали да покажат колко всъщност са заможни. По тази причина се изръсвали с по няколко хилядарки, за да си поръчат израснали борове до пейките в задния двор. Купували ги от разсадници, от където им ги докарвали с кореновата система и ги засаждали наново.

Така обаче само за няколко часа до къщите им изниквали дървета, високи няколко метра.

Патици и гномове
Патиците, зайците и гномчетата пък са сред най-обичаните фигурки, които нашенци си слагат до фонтаните, портите или в градината. Цените на фигурките тръгват по 50 лева като тарифите зависят от размерите им. Най-големите могат да се намерят и по 200-300 лева.

Патиците като мотив присъстват още и в коритата на фонтаните, като там те най-често се конструират така, че изпускат вода като малки фонтанчета за по-голям ефект.