Незаменимата сламена шапка

Незаменимата сламена шапка
Незаменимата сламена шапка
Незаменимата сламена шапка
Незаменимата сламена шапка

Сламените шапки отдавна не са предназначени само за плажа. Стилни, практични, леки, удобни и издръжливи, те са перфектното допълнение към пролетно-летния градски стил и надеждно предпазват лицето и главата от слънчевите лъчи. А това ги прави един от най-важните аксесоари за топлите месеци.

Разнообразието от форми, цветове и размери при сламените шапки е огромно. Предлагаме ви съвети как да изберете и с какви облекла и аксесоари да комбинирате трите най-популярни модела от този материал.

» Федора
Тази стилна шапка със сплескано дъно и тясна извита в задната част периферия отива на почти всякаква форма на лицето и може да се носи както денем, така и вечер. За максимална свобода при съчетаването заложете на вариант в бежово, бяло или пастелен нюанс или принт. Препоръчително е също така лентата по средата да е в различен цвят, тъй като това ще ви улесни допълнително при избора на дрехи, които да комбинирате с вашата федора.

Този модел шапка отива на всякакви тоалети от категорията на небрежната елегантност – феерични рокли, поли до глезените, женствени топове, джинси, семпли тениски, шорти, ризи с навити ръкави, фини свободни панталони и какво ли още не. Също както при широкополите шапки, и тук трябва да обърнете внимание на обувките, бижутата и другите аксесоари. Съобразете избора им не толкова с федората, колкото с тоалета.

» Каубойски
Носенето им в ежедневието определено е по-специфично, отколкото това на другите два модела, затова пък внася доста голяма атрактивност във външния вид. Заложете на вариант в неутрален цвят и го комбинирайте с джинси, пъхната в тях семпла тениска или риза и равни сандали. Допълнете тоалета с масивни метални и дървени бижута и голяма, но изчистена чанта от кожа или велур.

» Широкополи
Шапките с широка вълниста периферия са абсолютна класика в жанра. Женствени, елегантни и закачливи, те нямат равни на себе си в предпазването на лицето, шията и раменете от вредните ултравиолетови лъчи. Ако стилът ви е по-консервативен, заложете на шапка в бежово или бяло. в случай че искате да внесете свежест в гардероба си обаче изберете модел в по-интересен деликатен цвят – светлосиньо, резеда, бананово, коралово, гълъбовосиво и т.н. За постигане на максимален шик се ориентирайте към изчистен вариант – без допълнителни украси или най-много със семпла лента по средата.

По отношение на съчетаването на широкополата сламена шапка имате няколко основни варианта – с феерична рокля и сандали на платформа, с пола до глезените, женствен топ и равни сандали или с джинси с висока талия, семпла тениска или риза и еспадрили.

Сламена шапка
Сламена шапка

На каквата и комбинация да заложите обаче, не пренебрегвайте останалите аксесоари и бижутата. По правило на такъв тип шапка отиват най-вече солидни дървени и метални накити, големи атрактивни чанти и слънчеви очила с дебели рамки. Имайте предвид също така, че ако модела, който сте избрали, има лента в различен цвят, би било изключително атрактивно обувките, коланът и чантата да са в същия тон като нея.

» Общи насоки

  • Ако не сте убедени, че сламената шапка ще пасне на стила ви, заложете на по-евтин модел. В случай че ви харесва да я носите и искате да го правите често, е добре да инвестирате в по-скъпа и качествена. Тя ще издържи много по-дълго от евтината, чиято форма почти сигурно ще се развали само след няколко носения.
  • Единственият начин да установите кой модел сламена шапка ви отива най-много е да пробвате колкото може повече различни. Не отписвайте някой конкретен само защото сте чували или чели, че не отива на лица с форма като вашето. Имайте предвид също така, че шапката трябва да е точния размер за главата ви. Ако я чувствате прекалено хлабава, значи ви е голяма и ще пада при най-лекия полъх и навеждане. И обратното – ако ви стяга, ви е необходим по-голям размер. Не разчитайте на това, че ще се отпусне.
  • Когато носите шапка, косата ви трябва да е спусната или прибрана в ниска опашка или кок. В случай че имате бретон, той не трябва да се вижда, а да е пъхнат вътре.
  • Помнете, че широкополите шапки се носят само през деня, а тези с тясна или средна по размер периферия са подходящи за всяко време на денонощието.
  • Внимавайте сламената ви шапка да не се намокри прекалено, защото ще се свие. Ако изненадващо ви навали дъжд, когато е на главата ви, се опитайте да останете с нея, докато изсъхне, за да се запази формата й.