Нямам желание за секс. Защо?

Нямам желание за секс. Защо?

Нямам желание за секс. Защо? За да го има, трябва да са налице редица други фактори. Либидото ни може да угасне поради умора, стрес, негативно отношение от страна на партньора или загуба на привличането, затруднения в работата, стрес, биология. Ето най-често срещаните:

Стрес

Това нещо унищожава всичко човешко в хората. Ако някой си мисли, че стресът е нещо полезно, защото човек така се калява, жестоко се лъже. Повечето хора оцеляват след стреса, но не стават по-силни от него. Напротив стават по-слаби. Това се отразява и на самочувствието им. А с него идва и липсата на желание за секс. Естествено има и хора, чийто апетит за секс нараства при стрес. Те се опитват по този начин да отпушат напрежението. Проблемът е, че често, вместо да се очистят от стреса, те го пренасят върху връзката или сексуалните си практики. Доказано е, че хроничния стрес води до редица разтройства, сред които понижено възбуждане, ранната еякулация и други. Всички те могат да превърнат секса в неприятно, срамно занимание, което да се отбягва, вместо да се асоциира с удоволствие.

Проблеми с половинката

За да имаме желание за секс, необходимо е да имаме някаква провокация, стимул. Това може да бъде добро отношение, предизвикателно облекло, жестове и какво ли още не. Във всеки случай някакво отношение. Ако липсва каквото и да е отношение към нас, губим интерес. Ако половинката ни постоянно излъчва негативизъм към нас, няма как да ни стимулира да бъдем положителни. С времето сред двойките настъпва изчерпване, нежелание и именно загуба на интерес. Това води до разминаване и дрязги. А те от своя страна задълбочават студенината. На помощ може да се притече семейната терапия.

Депресия

Тъгата, лошото настроение, липсата на самочувствие са все симптоми на депресията. Те много трудно могат да се свържат с желание за правене на секс. Това е логично, като се има предвид, че сексуалното поведение е част от общуването и изисква самоувереност. При депресията има спад на стимулите, на мотивацията. Това се отразява негативно върху либидото, което е част от цялата психика, но се ръководи от биологични фактори.

Прекаляване със секса. Всяко прекалено нещо не е полезно. Специално при секса това важи със същата сила. Ако някой предозира със секс, може да получи нежелание за интимност, дори и след най-желаните обекти. Това е нормално. Известна „диета“ въздържание, биха били полезни и след кратко време страстта ще се разгори наново.

Заболявания

Ако сме болни, няма как да ни се иска да правим секс. Това е известно и на най-обикновените хора. „Боли ме главата“ е добро извинение именно защото всякакви проблеми с общото разположение на тялото и духа могат да станат страстоубийци. Повечето заболявания, които протичат с болка, с отпадналост, висока температура, гадене, промени в апетита, могат да причинят спад в либидото. Сексуално предаваните болести също могат да убият страстта по два механизма. Първият е срамът, негативизмът към интимност, след като веднъж сме се заразили. Вторият – негативно влияние на самите болестотворни причинители.