Утре огънят слиза на земята: Горещините идват с 40 градуса

Утре огънят слиза на земята: Горещините идват с 40 градуса

НовиниНай-горещите дни в годината идват с 40 градусови жеги. Според народното поверие на 28, 29 и 30 юли самият огън слиза на Земята и затова трите дни са известни като горещници.

Прогноза: “Времето ще е предимно слънчево и горещо, особено през дните 28, 29 и 30 юли. Очаква се температурите да са масово над 35 градуса до към 39-40 градуса”, прогнозираха синоптиците от Националния институт по метеoрология и хидрология към БАН.

Съвети: Особено внимателни през горещините трябва да бъдат възрастните хора, тъй като те имат нарушена терморегулация. Пазете малките деца от прегряване, защото те лесно могат да се обезводнят, съветват лекарите. Не се показвайте на слънце през следобедните часове. Не излизайте на разходка без вода. Обличайте се в светли дрехи от естествени материи, като коприна, лен и памук. Тъмните тонове привличат още повече ярките слънчеви лъчи.

Дрехите трябва да са широки, а не прилепени към кожата. За да поддържаме терморегулацията си в добро състояние, също трябва да спазваме няколко елементарни правила. Пийте достатъчно вода. Внимавайте с климатиците в офиса или у дома през летните горещини. Амплитудата между стайната температура и въздуха на околната среда не бива да е голяма.

Телеграф