Как скоростта на страницата влияе на SEO

Как скоростта на страницата влияе на SEO
Как скоростта на страницата влияе на SEO

Вече имате добре проектиран бизнес сайт или онлайн магазин. Съдържанието ви е готово и уебсайтът ви е активен. Но изчакайте, нещо не е наред – зареждането на новия ви уебсайт отнема много време.

Скоростта е решаващ фактор за ефективността на вашия бизнес. Ако вашият уебсайт се зарежда твърде бавно, потенциалните посетители може да го изоставят през първите няколко секунди, което ще се отрази на вашия процент на реализация.

За съжаление много уеб страници не се зареждат както трябва, а това може да повлияе негативно на класирането ви при търсене и приходите.

В това ръководство ще отговорим на следните въпроси: Какво би могло да повлияе негативно на скоростта на сайта? Как скоростта на страницата влияе на SEO? И колко важна е скоростта на страницата за SEO?

Какво е времето за зареждане на уеб страница

Скоростта на вашата уеб страница е времето, което в секунди или милисекунди е необходимо за пълно зареждане на една уеб страница. Това е известно още като Време за първи байт или време за отговор на сървъра.

Може би сте се чудили каква скорост на страницата е приемлива за потребителите, преди да затворят раздел и да продължат.

Google посочва, че повече от половината посетители на мобилни устройства ще напуснат мобилния ви сайт, ако са необходими повече от три секунди за зареждане, така че трябва да се стремите към по -кратко време за зареждане.

Различните страници могат да имат различна скорост на зареждане в зависимост от техните странични елементи, като изображения и код.

Какво може да повлияе негативно на скоростта на сайта? Ето няколко примера:

 • Производителността на вашия сървър.
 • Интернет доставчикът на потребителя.
 • Използваният браузър.
 • Видът на използваната връзка.

Как да следите скоростта на вашия уебсайт

Можете да проверите скоростта на уебсайта си, като използвате безплатен тест за скорост на PageSpeed Insights на Google, който също може да ви уведоми какво може да повлияе негативно на скоростта на вашия сайт.

Скрийншот на Google PageSpeed Insights
Скрийншот на Google PageSpeed Insights

За да провери ефективността на вашия уебсайт, Speed Score на Google използва данни от отчета за потребителския опит на Chrome и показатели като DOMContentLoaded (DCL) и First Contentful Paint (FCP).

Колко важна е скоростта на страницата за SEO

И така, как скоростта на страницата влияе на SEO?

Според Google скоростта на зареждане на страниците се превърна в пряк фактор за класиране при мобилни търсения през юли 2018 г. Това се превръща в фактор за класиране за всички страници, след като Google пусна своята актуализация на Core Web Vitals през юни 2021 г.

Google, заедно с други търсачки, се интересува от страници за класиране, които осигуряват страхотно потребителско изживяване.

Скоростта на страницата има значение и оказва значително влияние върху потребителското изживяване. Бързо зареждащите се страници улесняват посетителите да навигират във вашия уебсайт.

Оптимизирането на вашия уебсайт за мобилни устройства за мобилни търсения е от решаващо значение. Не пренебрегвайте това, тъй като търсачките са преминали към първоначално индексиране за мобилни устройства, като скоростта на мобилната страница е един от факторите за класиране при търсене.

Освен това през 2019 г. Google Chrome обяви, че ще маркира бавни уебсайтове, за да насърчи по-бързото потребителско изживяване.

Ето някои други причини, поради които намаляването на времето за зареждане на страницата е от съществено значение:

 • Намалява степента на отпадане.
 • Увеличава показванията на страници.
 • Увеличава времето за престой.
 • Подобрява процента на конверсия.
 • Помага за класирането ви в органичното търсене.

Как да ускорите уебсайта си

 1. Активирайте кеширането на браузъра.
 2. Минимизирайте ресурсите.
 3. Активирайте компресирането на изображения.
 4. Внедрете Мрежа за Доставка на Съдържание (CDN).
 5. Оптимизирайте медийните файлове.
 6. Минимизирайте HTTP заявките.
 7. Използвайте правилния уеб хостинг.

Много фактори могат да повлияят негативно на скоростта на сайта, включително страници с лошо написан код или твърде много елементи на страницата.

Можете да ускорите времето за зареждане на уеб страницата, ако:

1. Активирайте кеширането на браузъра

Извличането на ресурси за зареждане на вашия уебсайт може да повлияе негативно на скоростта на сайта, тъй като отнема време за зареждане на няколко елемента на страницата за нови посетители. Кеширането на браузъра позволява на браузърите временно да съхраняват информация, включително JavaScript файлове, таблици със стилове и изображения.

Кеширането на браузъра може да ускори времето за зареждане на уеб страници, тъй като зарежда страници по-бързо при следващи посещения.

2. Минимизирайте ресурсите

Използването на твърде много CSS файлове причинява множество HTTP заявки, които могат да повлияят негативно на скоростта на сайта. Жизненоважно е да минимизирате CSS файловете си, което премахва ненужните символи, интервали и коментари във вашето съдържание.

За уебсайт конструиран с WordPress препоръчваме да използвате LiteSpeed, за да ускорите времето за зареждане на уеб страницата.

3. Активирайте компресирането на изображения

Големите размери на файлове с изображения също могат да повлияят негативно на скоростта на сайта. Активирайте компресирането на Gzip, за да намалите времето, необходимо за изтегляне на вашите CSS, HTML и JavaScript файлове.

Gzip компресира и по-късно декомпресира файлове, когато попаднат в браузъра ви. Повечето съвременни браузъри автоматично обработват Gzip за всички HTTP заявки.

4. Внедрете мрежа за доставка на съдържание (CDN)

CDN са мрежа от сървъри, използвани за съхраняване на статична версия на вашите уеб страници на различни места, което означава, че посетителят може лесно да ги изтегли от най-близкия сървър.

CDN идентифицират къде е потребителят и доставят съдържание от най-близкия до тях сървър. Това е съществен начин за ускоряване на времето за зареждане на уеб страници.

5. Оптимизирайте медийните файлове

Изображенията и видеоклиповете, които са по -големи от необходимото, могат да повлияят негативно на скоростта на сайта, особено за мобилните потребители. Уверете се, че размерите на вашето изображение са оптимизирани, като използвате правилния формат на изображението и размерите на пикселите.

За най-добри резултати използвайте файлови формати PNG или JPEG. За да оптимизирате вашите видеоклипове, компресирайте и намалете дължината. Можете също да ги качите в YouTube и да използвате кода за вграждане на страницата си.

6. Минимизирайте HTTP заявките

Всеки файл, необходим за функционирането на уеб страница, включително HTML, шрифтове, CSS, изображения и JavaScript, ще се нуждае от отделна HTTP заявка.

Твърде много заявки могат да доведат до забавяне на скоростта на страницата. Друг проблем е, че плъгините при WordPress могат да добавят допълнителни JavaScript и CSS файлове.

Минимизирайте тези заявки, за да ускорите времето за зареждане на уеб страницата. Някои от най-ефективните начини включват обединяване на CSS в един файл, намаляване на приставките за изтегляне на JavaScript или CSS и използване на спрайтове за изображения.

7. Използвайте правилния уеб хостинг

Хостингът на вашия WordPress уебсайт може да определи колко бързо или бавно се зареждат страниците ви.

Ако вашият уебсайт споделя сървър с прекалено много други ползватели, е по-вероятно той да се зарежда бавно. Това може да разочарова посетителите ви и те може да се откажат от уебсайта ви.

За да се преборите с този проблем, надстройте до хостинг, оптимизиран за скорост, като Jump.BG.

Заключение: Как скоростта на страницата влияе на SEO? – Подобрете скоростта на вашия сайт

Всеки уеб администратор трябва да мисли за конкретно потребителско изживяване, докато изгражда и поддържа своя уебсайт. Ако вашият уебсайт е бавен, по-вероятно е посетителите да кликнат върху бутона за връщане назад, което ще повлияе на класирането ви и в крайна сметка ще намали реализациите.

Тъй като много посетители ще имат достъп до вашия уебсайт чрез таблети или смартфони, оптимизирането на скоростта на мобилни устройства трябва да бъде основен приоритет.

Най-големият фактор за бърз уебсайт е вашият хостинг. Правилният хостинг може да подобри скоростта на уебсайта и да увеличи производителността.