Българските ретро автомобили

Българските ретро автомобили

Българските ретро автомобили

В другите държави хората ценят ретро автомобилите, реставрират ги, правят си събори и ги продават понякога за луди пари.

Във България старите автомобили ги зарязваме където ни падне, забравяме ги и чакаме някой друг да се погрижи за тях.

А те са навсякъде – по улиците, между блоковите, без гуми и стъкла, едвам се държат, но все още са там. Минаваме сигурно всеки ден покрай тях, но вече не ги забелязваме.

От Общинското предприятие “Организация и контрол на движението, паркинги и гаражи” планират поредната акция за прибиране на такива стари автомобили. Такава имаше през 2006 година, но явно хората не си вземат поука и продължават да зарязват автомобилите си. Което е по-лесно, вместо да ходиш да го спираш от движение, да плащаш такси, да се занимаваш да го откарваш до където трябва. Колко по-просто е да го паркираш някъде и да забравиш за него. В момента се маркират всички места в града, където има такива изоставени автомобили. За изоставено се счита превозно средство, което не е минавало технически преглед от 2 години. След като се направи списък на всички “ретро” автомобили ще им се залепят стикери, които ще информират собствениците какво предстои. Ако те не реагират и не се погрижат за колата си, тя ще бъде преместена с помощта на паяк след 2 седмици.

Нека събудим гражданската си съвест и сами си помогнем, все пак тези улици и пространства ги ползваме ние и изоставените автомобили пречат на нас. Пречат на движението, пречат на почистването, пречат на паркирането. Ако имате такъв автомобил, погрижете се за него, надали ще тръгнете да го реставрирате, но поне заслужено да бъде изпратен на “почивка”.