Новият Samsung Exynos предизвиква Snapdragon и Apple Bionic

Новият Samsung Exynos предизвиква Snapdragon и Apple Bionic

Първите резултати от тестовете вече се появиха в мрежата. Изглежда, че корейците са решили сериозно да подобрят графичната производителност на своите чипове. Най-добрите Samsung Exynos 2200 използват подсистемата mRDNA, разработена в сътрудничество с AMD. Ето на какво е способен флагманският чипсет на Samsung.

Какво има вътре?

Според данните, чиповете от ново поколение на Samsung ще бъдат изградени по 4-нанометров процес. Те ще получат 8-ядрен процесор, включително основното ядро ​​Cortex-X1, три високопроизводителни Cortex-A78 и четири енергийно ефективни Cortex A55s. Очевидно производителят е решил да се откаже от предишната архитектура, изоставяйки ARM v9 и Cortex X2 – вероятно за да не влоши проблема с прегряването.

Основният залог в новите си устройства компанията прави за подобряване на графичната подсистема. Според запознати, Exynos 2200 ще дебютира графичен ускорител, базиран на архитектурата на mRDNA, разработен в сътрудничество с AMD. Съобщава се, че в допълнение към флагманския 6-ядрен ускорител с честота 1.31GHz, ще бъдат пуснати още две модификации за по-бюджетни устройства от нивото на Galaxy A. Тези смартфони ще получат SoC Exynos с 4 и 2 ядра AMD графични процесори на 1GHz.

Тестове и сравнение с конкурентите

Според информационните течове, в бенчмарка на GFXBench, който измерва графичната производителност, Samsung Exynos 2200 успя да надмине Apple A14 Bionic и Qualcomm Snapdragon 888 с повече от 40%. Процесорът изобразява проекта Manhattan 3.1 при 170.7 кадъра в секунда, докато Apple и Qualcomm показват около 120 кадъра в секунда при същия сценарий. Превъзходството на чипсета на Samsung продължава и в теста Aztec Normal, където резултатът е 121.4 кадъра в секунда срещу 79.9 за A14. В по-взискателния режим (Aztec High) Exynos 2200 произвежда 51.5 кадъра в секунда, а A14 Bionic – 30.

Това означава, че Exynos 2200 ще може да се конкурира при равни условия с новото поколение флагмански платформи Apple A15 Bionic и Snapdragon 898. Впечатляващ резултат за процесорите на Samsung, които обикновено оставаха в позиция да наваксат по отношение на графиката.

По отношение на прегряването (тротинг), ситуацията се е подобрила спрямо Exynos 2100, макар и далеч от идеалното. Към третия цикъл на бенчмарка загубата на производителност е 25%, което е 2 пъти по-малко в сравнение с моделите от предишното поколение.

Къде ще се появи чипсетът?

Първият смартфон, базиран на Samsung Exynos 2200, се очаква да бъде Samsung Galaxy S22, който ще бъде пуснат през следващата година. Новият процесор ще оборудва и таблетите Galaxy Tab S8, Galaxy Tab S8+ и Galaxy Tab S8 Ultra. Според слуховете, последният трябва да се конкурира с iPad Pro по отношение на производителността.