Първи поглед към Samsung Galaxy Z Fold3: по-силен, по-бърз, по-добър

Първи поглед към Samsung Galaxy Z Fold3: по-силен, по-бърз, по-добър

Сгъваемите джаджи са все по-малко като играчки за богати ентусиасти. Samsung Galaxy Z Fold3 е по-силен на всички фронтове, с водоустойчивост и дългоочаквана поддръжка на Стилус. Камерата под дисплея отпред е иновация, за която мнозина мечтаеха. След кратко запознаване с гъвкавото устройство ще ви разкажем за основните му характеристики.

Дизайн и ергономичност

Външният вид на телефона, в сравнение с втората версия на Fold, е почти непроменен. Блокът на камерата е станал по-плътен, не стърчи толкова много от тялото. Има защита срещу вода съгласно стандарта IPX8 – цялата електроника е покрита с херметични уплътнения, а пантите са обработени срещу корозия. Благодарение на това – този телефон не се страхува от гмуркане на дълбочина 1,5 метра за 30 минути.

Samsung Galaxy Z Fold3 използва сензор, инсталиран под дисплея, вместо кръгъл отвор за предната камера – това е първата джаджа в линията с такова решение. На официалния уебсайт на компанията пишат, че когато се показва съдържанието, камерата изчезва напълно. За по-голяма яснота те показват рендер на устройството, на който дори няма намек за обектив. На практика обаче нещата не са толкова красиви. Сензорът все още се забелязва и малко отвлича вниманието от случващото се на дисплея.

Корпусът е получил подсилена алуминиева рамка. Той е с 10% по-здрав от материала, използван в предишното поколение сгъваеми устройства. Самата панта е подобрена. Прахът и микрочастиците вече не могат да влязат в механизма благодарение на найлоновите четки. Използват се надеждни стъкла: от външната страна са поставени Gorilla Glass Victus, а обективите са защитени с закалено покритие Gorilla Glass DX. С гъвкав екран е по-трудно – тук не може да се постави обичайното защитно покритие. Samsung разработи нов пластмасов филм, който е с 80% по-издръжлив от предишните модели.

В сгънато състояние джаджата е тежка, дебела и тясна – прилича на скъпо дистанционно за телевизор. Samsung Galaxy Z Fold3 обаче се побира в обикновен джоб без никакви проблеми. Сгъваемият механизъм и пантите изглеждат надеждни: държат дисплея здраво във всяка позиция. Тъй като ширината на корпуса е малка, в затворено състояние лесно можете да ползвате с една ръка – също така помага, когато трябва да пишете съобщения в движение.

Характеристики на дисплеите и писалката S Pen

И двата екрана са изработени на базата на Dynamic AMOLED 2X матрици с поддръжка за адаптивна честота на опресняване до 120Hz. В предишния модел само основният дисплей можеше да се похвали с висок херц. Сега, когато превключвате между екрани, не е нужно да свиквате с различни скорости на рисуване на интерфейса и анимациите.

Останалите панели са почти непроменени. От външната страна на устройството е тесен 6.2-инчов дисплей с необичайно съотношение на страните 25:9. Не е много удобно да работите върху него или да пишете съобщения. Но отваряме смартфона – и виждаме луксозна 7.6-инчова гъвкава матрица с резолюция 2208×1768 пиксела и съотношение 4.2:3. Почти с размер на таблет, идеален за работа и забавление. Вярно е, че поради почти квадратния формат, видеоклиповете се възпроизвеждат с големи черни ленти отгоре и отдолу.

Сгъването в центъра на екрана: ясно се вижда и се чувства чудесно при използване. Пръстът сякаш пада в малък улей при прелистване. Но бързо свиквате с тази особеност.

Поддръжката на S Pen извън гамата Galaxy Note беше получена първо от S21 Ultra, а сега от Samsung Galaxy Z Fold3. Може би най-успешната джаджа за Стилус: широкият дисплей е чудесен за рисуване и ръкописни бележки. Аксесоарът не е включен в комплекта, може да се закупи отделно или да се получи като подарък при предварителна поръчка. В корпуса на телефона няма вход за електронна писалка, така че трябва да използвате марков калъф със специален монтаж. Решението не е най-елегантното: заедно с калъфа и S Pen, мобилният телефон става плашещо огромен и почти не се побира в джоба ви.

Производителност

Samsung Galaxy Z Fold3 работи с процесор Snapdragon 888 и предлага 12GB RAM, както и 256GB или 512GB памет. Няма слот за microSD, но има място за физическа SIM-карта (в предишното поколение dual-SIM можеше да се реализира само с помощта на eSIM).

Всички приложения и игри се отварят възможно най-бързо, анимациите са идеално гладки. Това до голяма степен се дължи на високия херц, но високата мощност на процесора си върши работата. В AnTuTu новостта набира 686 хиляди виртуални „папагали“, което е впечатляващо. Galaxy Z Fold3 има силни стерео високоговорители, Wi-Fi 6 и 5G поддръжка.

От предишното поколение Fold, режимът Flex дойде като новост. Сгъваме смартфона под ъгъл от 90 градуса, а в някои сценарии интерфейсът е разделен на две части: основна и спомагателна. Например камерата ще има визьор отгоре и бутони и настройки отдолу. Когато стартирате YouTube, екранът се разделя, за да покаже видеоклипа и коментарите. В тази форма устройството е удобно за видео разговори и правене на нощни снимки с дълга експозиция.

Телефонът се захранва от 4400 mAh батерия. Има 25W кабелно зареждане, 10W безжично зареждане и реверсивно безжично зареждане.

Камери

Фотографските възможности на Samsung Galaxy Z Fold3 са почти изцяло пренесени от миналогодишния модел. Инсталирани са три 12-мегапикселови модула: основна камера с бленда f/1.8, ултраширок обектив и телеобектив с 2x оптично увеличение. Подобен комплект е използван и в Galaxy S20.

Основният обектив е с оптична стабилизация и увеличен размер на пиксела от 1,8 микрона. Дневните снимки радват с детайли и ярки цветове. Телеобективът е красив – искате да снимате постоянно с него. Камерата с оптично увеличение е почти толкова добра, колкото основния сензор по отношение на качеството на снимане. Но ултраширокият обектив е среден: няма автофокус, изображението е замъглено по краищата, малките обекти имат слаба острота. Но с помощта на външния екран получавате готини автопортрети на задната камера – просто изберете подходящия режим в интерфейса.

Предварителни резултати

Активното развитие на сгъваеми устройства е добра новина. Всяко ново поколение смартфони с гъвкави екрани става все по-надеждно и усъвършенствано. Цената все още хапе, но разликата с конвенционалните флагмани вече не е толкова впечатляваща. Въпреки някои „грапавини“, устройството ни хареса.