Samsung Neo QLED 4K QN90A: Квант превъзходство

Samsung Neo QLED 4K QN90A: Квант превъзходство

Съвременният телевизор не показва само новини. Той е универсална мултимедийна джаджа. Производителите непрекъснато усъвършенстват своите модели, прилагат нови технологии и добавят удобни функции. На какво са способни модерните телевизори през 2021-а година? Нека разберем с помощта на примера Samsung Neo QLED 4K QN90A.

Сред 4K телевизорите моделът Samsung Neo QLED 4K QN90A заема водеща позиция. Компанията е внедрила в него най-новите си разработки за подобряване на качеството на изображението и разширяване на мултимедийните функции. Той е предназначен за тези, които се стремят да бъдат на ръба на прогреса и търсят телевизор, способен да се превърне в център на домашната мултимедийна екосистема.

Quantum HDR и други технологии

Качеството на картината все още е най-важният параметър на всеки телевизор. Така че не е изненадващо, че иновациите на корейската марка са съсредоточени главно около тази област. Една от тези технологии е Quantum mini-LED подсветка, която даде името на серията. Съдейки по това, че тук светодиодите са умалени с 40 пъти в сравнение със стандартните – броят им е значително увеличен без промяна на диагонала на матрицата. В резултат на това броят на зоните на подсветката се е увеличил, контрастът, дълбочината на черното и пиковата яркост значително са се подобрили.

Но с това квантовият арсенал от серията QN90A не се изчерпва. Потенциалът с висока пикова яркост се реализира благодарение на фирмената опция Quantum HDR 32x. Тя включва пълна поддръжка на стандарта HDR10+. И накрая, Samsung Neo QLED 4K QN90A разполага с усъвършенстван чип Neo Quantum с поддръжка на алгоритми за машинно обучение и подобрени възможности за мащабиране на съдържанието под 4K резолюция.

Трябва да се види

Колкото и красиво да звучи описанието на технологиите, наистина можете да оцените качеството на изображението само на практика, гледайки екрана със собствените си очи. Линията QN90A включва няколко модела с различни диагонали, вариращи от 50 до 85 инча. Също така през есента трябва да излезе модификация с диагонал на дисплея 43 инча.

Samsung Neo QLED 4K QN90A

Високата разделителна способност не е единственото нещо, което привлича вниманието. При по-близко запознаване става ясно, че твърденията за най-висок контраст и отличен динамичен диапазон отговарят на действителността. Във всички сцени черното изглежда естествено, без да сивее – обикновено това може да се види само на OLED матрици.

Същото важи и за качествената работа на HDR. Страхотни детайли на картината — това е заслуга не само с високата резолюция, но на Quantum Matrix. Тази технология на Samsung подобрява детайлите чрез по-точно подчертаване на светлината в необходимите участъци на матрицата.

Разбира се, повечето решения в Samsung Neo QLED 4K QN90A не биха били възможни без мощeн процесор. Чипът Samsung Neo Quantum постоянно анализира съдържанието, като го адаптира, за да постигне най-добър резултат. Струва си да споменем ъпскейл, използващи технологии за машинно обучение. Благодарение на това материалите във формат 1080p често са трудни за разграничаване от съдържанието в 4K.

Звук

За телевизора качеството на звука е също толкова важно, колкото и красотата на картината. И QN90A има пълен ред с това. Например, тук е реализиран Object Tracking Sound+, който проследява движещ се обект на екрана и симулира надежден звук спрямо позицията му. В допълнение, QN90A е в състояние да открива функции за разположение, като например разстоянието до стени и други обекти и да регулира звука към тези параметри. Има интересен режим Q-Symphony, при който високоговорителите при свързване на саундбара не се изключват, а започват да работят съвместно с новото устройство. ПКогато гледате филми, Active Voice Amplifier също може да бъде полезен – когато се открие външен шум, технологията увеличава силата на речта, така че зрителят да не пропусне важни диалози.

За качеството на звука в Samsung Neo QLED 4K QN90A са отговорни четири вградени високоговорителя с обща мощност 60 вата.

Те осигуряват висока детайлност и отлична сила на звука. Недостатъците включват липса на ниски честоти. Тя не може да се нарече критична, но някои потребители ще се сблъскат с идеята за придобиване на саундбар.

Флагмански стил

Технологията от най-висок клас е обичана не само заради характеристиките си – модерен външен вид също е важен за такива устройства. В случая с Samsung Neo QLED 4K QN90A, дизайнерите са създали дискретен, но елегантен и футуристичен телевизор. Той има прости линии и остри ъгли без претенциозни елементи. Въпреки това има някои впечатляващи подробности. Например малки рамки около екрана, които изглеждат още по-тънки за модификации с големи диагонали. Но дебелината на устройството е особено забележителна: тя сама по себе си е малка, а инженерите са успели да я направят равномерна по цялото тяло — няма издатини.

Можете да поставите телевизора на елегантна стойка или на стена с помощта на скобата VESA. Във втория случай не е нужно да се притеснявате за достъпа до портовете – всички те са обърнати настрани, така че стената няма да ги блокира. Изборът на интерфейси е широк: чифт USB, цифров аудио изход, четири HDMI, Ethernet, както и антенни входове за ефирна и сателитна телевизия. Предвиден е CI слот за инсталиране на карта за достъп до кабелна телевизия. HDMI може да извежда до 4K при 120Hz.

Играйте за забавление

Телевизорът е добър не само за гледане на ефир и съдържание от стрийминг услуги, но и във връзка с конзола за игри или компютър. Геймърският фокус на новия Samsung Neo QLED 4K QN90A се потвърждава от изобилието на интересни технологии. Ако свържете компютър, можете да промените пропорциите в движение: направете например 21:9 или 32: 9 – диагоналът го позволява и дори с ленти отгоре и отдолу, общата площ на изображението ще бъде прилична. Вярно е, че с конзоли тази функция е недостъпна. Това и други решения се събират за удобство на един панел за бърз достъп, наречен Game Bar.

Samsung Neo QLED 4K QN90A - Gaming

Като се има предвид способността на матрицата на телевизора да работи при 120 Hz, беше приятно да се види поддръжката на технологията FreeSync Premium Pro. Тя помага да се компенсира нестабилната производителност със силни скокове fps. Между другото, предвид своята отвореност, AMD FreeSync се поддържа еднакво от видеокарти AMD и NVIDIA.

Внимателно в детайлите за ежедневен комфорт

Някои възможности на QN90A заслужават специално споменаване. Например опцията MultiView позволява паралелно с основния видеоклип да извежда на телевизора излъчване от екрана на смартфона. Това може да се направи в различни формати, включително два странични прозореца и картина в картина. Има много опции. Например, нищо не ви пречи да се включи запис на преминаването на играта в малък прозорец, за да се справите с труден момент, без да прекъсвате геймплея.

Дори дистанционното управление на Samsung Neo QLED 4K QN90A се оказа сложно. То има вградена слънчева батерия, която го зарежда през деня.

Можете да свържете вашия смартфон и телевизор чрез приложението SmartThings, което свързва почти всички устройства в екосистемата на Samsung. Втората опция също използва SmartView, но изглежда малко по-интересно. Функцията се нарича TapView – трябва да я включите чрез SmartThings, след което просто трябва да поставите смартфона си отстрани на телевизора за сдвояване.

Заключение

Samsung Neo QLED 4K QN90A привлича с липсата на компромис и внимателност във всеки аспект. Независимо дали става въпрос за картина, звук, игрови функции или други аспекти, устройството се проявява по най-добрия начин, без да оставя място за критика. Чистият дизайн е съчетан с висококачествено възпроизвеждане на цветовете и широка цветова гама, както и с богат арсенал от конектори. Почти перфектно решение в своята категория. Само цената може да ви изплаши – обаче, в нишата на най-добрите устройства това не е новина.