10 съвета за страхотна и SEO-friendly публикация в блога

10 съвета за страхотна и SEO-friendly публикация в блога
10 съвета за страхотна и SEO-friendly публикация в блога

Писането на публикации в блога изисква умения. За да запазите интереса на читателя си, трябва да помислите за структурата на вашето съдържание и да го поддържате приятно. Ако хората харесат и разберат дадена статия, те ще бъдат много по-склонни да я споделят с други – и това ще увеличи класирането ви. Така че, ако искате да подобрите класирането си, подобрете уменията си за писане. Започнете с тези съвети как да напишете SEO-friendly публикация в блога!

За някои писането с цел SEO и писането за привличане и завладяване на аудиторията изглежда като две противоречащи си цели. Напълно не съм съгласен. Разбира се, думите, за които искате да бъдете намерени, трябва да са на видно място, ако искате SEO-friendly публикация в блога. Но прекаленото използване на ключови думи сериозно затруднява четливостта на вашия текст, което определено не искате да правите. Всъщност високата плътност на ключовите фрази може дори да е сигнал за Google, че може да натъпквате ключови думи в текста си и това може да повлияе негативно на класирането ви.

Тази публикация предоставя съвети за писане на публикации в блога, които са удобни за SEO и четливи. Тези две цели винаги трябва да вървят ръка за ръка, тъй като вярваме, че писането на разбираем език Ви носи повече посетители и ги задържа на Вашия сайт.

Преди да започнете: направете проучване на ключови думи

Преди да започнете да пишете, трябва да направите проучване на ключови думи. Ако искате да доминирате в резултатите от търсенето, ще трябва да разберете кои думи всъщност търси вашата аудитория. Това са темите, по които трябва да пишете, и ключовите думи, които трябва да използвате в текста си. Когато сте направили проучването на ключовите думи и имате списък с ключови думи за фокус, за които да пишете, е време да започнете да пишете. Ето 10 съвета, които ще ви помогнат да завършите със страхотна публикация в блога!

Съвети за писане на SEO-friendly публикации в блога

Преди всичко, публикацията ви в блога трябва да е добре написана. Когато започват нова публикация в блога, много блогъри просто започват да пишат, като пишат каквото им дойде в главите. Въпреки че това може да работи за някои хора, които имат естествени таланти за писане, други може да се нуждаят от помощ. Лично аз винаги спазвам тези ‘правила’, когато пиша нов блог.

1. Помислете, преди да пишете!

Преди да започнете, помислете добре за вашето послание. Какво искате да кажете на читателите си или на кой централен въпрос искате да отговорите? Каква е целта на статията ви? И какво искате да направят вашите читатели в края на страницата? Запишете отговорите на тези въпроси, преди да започнете, и помислете за намерението за търсене, което някой може да има. Лесен начин да получите представа за това е като разгледате резултатите от търсенето на думата за търсене, с която искате да се класирате.

2. Създайте структура за вашия пост

За да напишете четлива и SEO-friendly публикация в блога, трябва да създадете ясна структура. Това означава, че всеки пост трябва да има:

  • някакво въведение (с което въвеждате във вашата тема);
  • тяло (в което е написано основното съобщение);
  • заключение (в което обобщавате основните идеи или правите заключение).

С няколко изречения запишете какво искате да кажете и в трите раздела. Вече сте създали резюме на публикацията си. Това ще ви помогне да създадете структурирана и четлива публикация в блога. Сега истинското писане може да започне.

3. Използвайте параграфи и заглавия

Всички използват абзаци, но не всички ги използват добре. Не започвайте всяко ново изречение на нов ред, само защото изглежда добре. Също така, опитайте се да не ги правите твърде дълги, тъй като всеки параграф трябва да има своя собствена идея или тема. Задайте си въпроса каква е основната идея на всеки параграф. Трябва да можете да обобщите тази основна идея в едно изречение. Ако това не е възможно и се нуждаете от повече изречения, за да обясните основната идея, просто трябва да използвате повече параграфи.

Правилните заглавия също помагат на вашите читатели да разберат за какво се отнася конкретна част от вашия текст. Ако искате хората да се ориентират във вашите статии, използвайте подзаглавия, които да ги водят, помогнете им да сканират страницата ви и да изяснят структурата на вашите статии. Те са важни не само за четливостта, но и за SEO. Ето защо бих препоръчал също да използвате ключовата си дума в някои от подзаглавията. Имам предвид някои от тях, тъй като използването на ключовата дума във всяко заглавие ще направи текста тромав и неестествен. Това ще спре хората да четат по-нататък.

4. Използвайте преходни думи

Преходните думи помагат на хората да сканират вашия текст и да разберат връзката между изреченията и абзаците. Да кажем например, че има три причини хората да купуват продукта ви. Трябва да използвате сигнални думи като: ‘преди всичко‘; ‘второ’ и ‘окончателно’. Също така думи като ‘обаче‘, ‘подобно‘ и ‘например‘ дават ясен сигнал на вашите читатели. Читателите веднага ще разберат, че след думи като ‘да обобщим‘ или ‘накратко‘ ще последва заключение. Следователно преходните думи са много важни за добавяне на структура към вашия текст.

5. Използвайте свързани ключови думи

Запълването на статията ви с ключовата дума за фокус я прави по-малко привлекателна за четене, но може и да навреди на класирането ви. Google става по-умен и иска от вас да пишете съдържание, което ще се хареса на потребителите. Не иска да използвате ключовата си дума във всяко друго изречение и има други начини да анализирате за какво става дума в текста ви. Един от начините, по който Google разбира темата на вашия текст, е чрез разпознаване на синоними и други ключови думи, които са свързани с вашата ключова фраза за фокус. Ето защо трябва да използвате синоними и свързани ключови думи в цялото си копие.

Синонимите са относително лесни за измисляне, но мисленето за правилните свързани ключови думи е малко по-голямо предизвикателство. Ето защо е въведена нова функция в Yoast, която ви помага да намерите веднага свързани ключови фрази. Въз основа на вашата ключова дума фокус, приставката може да генерира редица свързани ключови фрази с едно щракване на бутон! Заедно с това колко пъти се търси тази ключова дума и как изглежда тенденцията на търсене. Тази функция се задвижва от SEMrush и може да се използва както в безплатната, така и в приставката Премиум. Така че използвайте тази свързана функция за ключова фраза!

6. Оптимизирайте дължината на статията си

Уверете се, че вашите публикации в блога съдържат минимум 300 думи, но поддържайте баланса на дължината на статията си. Google харесва дълги статии, но ако статията ви е твърде дълга, това може да изплаши потребителите. Бих препоръчал да пишете дълги статии само когато знаете, че сте опитен писател. Изисква много от посетителите ви да прочетат цялата ви публикация, когато е дълга. Разгледайте тази статия, ако не сте съвсем сигурни колко дълго трябва да бъде публикацията в блога. И не забравяйте да продължите да използвате вашата ключова фраза за фокусиране в целия си текст, за да сте сигурни, че в крайна сметка ще получите SEO-friendly публикация в блога!

7. Връзка към съществуващо съдържание

Ако вече сте написали съдържание по същата тема като текущата ви публикация, не забравяйте да направите връзка към и от тези публикации. Това ще направи новата ви публикация в блога и съществуващите публикации по-силни, защото показвате авторитет по темата. Освен това структурата на връзките ви е важна и за класирането ви в Google. И нека не забравяме, че свързването с друго съдържание по дадена тема е чудесно за вашите читатели, тъй като те може да се интересуват и от четенето на тези свързани публикации. Помага им да се ориентират във вашия сайт.

Ние наричаме това вътрешно свързване и вашите читатели и Google ще ви благодарят за това. Помага им да управляват вашето съдържание и да разбират връзките между различно съдържание на вашия сайт, така че отделете малко време, за да се свържете с и от предишното си съдържание. Инструмента за вътрешно свързване на Yoast може да ви помогне, като предложи подходящи страници и публикации на вашия сайт, към които можете да направите връзка.

8. Нека другите хора да прочетат публикацията ви

Преди да публикувате публикацията си, не забравяйте първо да я прочете някой друг. Попитайте ги дали разбират основната концепция на вашата публикация и ги поканете да коригират всякакви грешки при печат и граматически грешки. Това може да ви помогне, като предоставите обективен поглед върху четливостта и привлекателността на вашия текст. Ако в екипа ви има някой, който случайно е експерт по темата, по която пишете, не забравяйте да пуснете публикацията си покрай тях. По този начин те могат да проверят дали покривате всичко, от което се нуждаете, и да дадат предложения, за да направят публикацията ви още по-добра.

9. Редовно добавяйте съдържание

Редовното добавяне на нови публикации в блога към вашия уебсайт казва на Google, че вашият уебсайт е жив. Това е важно, защото ако сайтът ви не е активен, Google ще го обхожда по-рядко и това може да повлияе отрицателно на класирането ви. Но не публикувайте само заради публикуването. Уверете се, че всичко, което публикувате, е с висококачествено съдържание: информативни, добре написани статии, които забавляват читателите и отговарят на техните намерения за търсене.

Ако имате затруднения с редовното публикуване, може да е чудесна идея да създадете редакционен календар за вашия блог. Това ви позволява да структурирате този процес по начин, който отговаря на вас и вашия екип.

10. Използвайте Yoast SEO plugin

Инструментът за анализ в плъгин Yoast SEO ви помага да пишете четливи и SEO-friendly публикации в блога. Започнете, като изберете най-важната дума за търсене, за която искате хората да намерят тази конкретна страница. Това е вашата ключова фраза за фокус и след като попълните това в плъгина, той изпълнява всякакви проверки, за да види дали публикацията ви е оптимизирана или все още се нуждае от подобрение:

Плъгина проверява публикацията ви, за да види дали сте използвали ключовата фраза на правилните места, като вашето копие, заглавие, мета описание, алтернативен текст и URL адрес. Yoast SEO Premium също разпознава различни форми на думи на вашата ключова фраза.

  • Той ви дава предложения за свързани ключови фрази, които можете да добавите, за да повишите качеството и уместността на вашето съдържание.
  • Той ви дава предложения за свързани ключови фрази, които можете да добавите, за да повишите качеството и уместността на вашето съдържание.
  • Той проверява четливостта на вашия текст: Прекалено дълги ли са изреченията или абзаците ви? Използвате ли преходни думи?
  • Той проверява вътрешните и външните връзки във вашата статия. Yoast SEO Premium дори предлага предложения за връзки към свързани статии на вашия сайт.
  • Той изчислява колко често използвате ключовата си фраза в целия си текст: недостатъчно или твърде често? Когато имате Premium, той също така проверява дали сте разпределили ключовата си фраза равномерно в публикацията си.
  • Той също така проверява дали други страници на вашия уеб сайт използват същата ключова дума за фокус, за да ви попречат да се конкурирате със себе си.

Ако напишете относително оптимизирана за SEO публикация в блога (въз основа на обсъдените по-горе аспекти), приставката ще покаже това със зелен куршум. Публикации и страници със зелени символи ще ви помогнат да подобрите класирането на страниците на вашия уебсайт.

Заключение

Дните, когато няколко SEO трика бяха достатъчни, за да накарате уебсайта Ви да се класира добре в Google, отдавна отминаха. В днешно време качественото съдържание е цар. А доброто съдържание води и до повече връзки, споделяния, туитове и завръщащи се посетители на вашия уебсайт. Разбира се, винаги има и други неща, които можете да направите, за да увеличите SEO оптимизацията на публикацията си, но най-важното е просто да пишете много, много добри публикации! Все още не сте сигурни дали публикацията ви в блога е готова за публикуване? Разгледайте този контролен списък за публикацията в блога си, за да сте сигурни, че сте готови!

Marieke van de Rakt