Слънчев бряг на 55 години

Слънчев бряг на 55 години
Слънчев бряг на 55 години
Слънчев бряг на 55 години
Слънчев бряг на 55 години

55-годишният курорт подарява почивка на първия си гост

Първият хотел отворил врати в Слънчев бряг, е „Калина“ и той посрещна на 1 юни 1959 година първите си туристи.

Преуморените строители все още завиваха последните кранове в баните и окачваха осветителни тела. Ръководителят на курорта Анастас Каролев няколко пъти ходи до ресторант „Нептун“, за да звъни във Варна за информация кога ще кацне самолетът с туристи от Прага. Малко след 16 часа в всички служители на хотела бяха с униформи и в трепетно очакване. Така описва в своите мемоари началото на бляскавия курорт инж. Симеон Мицов, първият лесовъд в Слънчев бряг.

Начало
Проектантът е архитект Никола Николов. Хотелът има 78 легла. Дневната е на два етажа, като първият е оформен с камина и места за почивка. На стотина метра от сградата бяха застанали ръководителите на курорта Анастас Каролев, Михаил Бенин, Стефан Николов, Димитър Семерджиев и фотожурналист, а с тях и тридесетина служители. В готовност беше и група девойки в национални носии, които държаха в ръцете си букети цветя. Най-после пред „Калина“ спряха два автобуса с очакваните туристи. Оказва се, че шофьорите просто заобиколили мястото на тържественото посрещане. Те бяха впечатлени от кокетното хотелче, някои започнаха да се снимат за спомен. Екскурзоводът остави паспортите и списъка на туристите при администраторката. Тя попълни първата адресна карта – Вашек Силвестър от град Острава, Чехословакия.

Издирване
55-години по-късно от Съюза на собствениците в Слънчев бряг издирват и роднините на своя първи посетител – Вашек Силвестър от Острава. На роднините ще бъде връчена награда – безплатна седемдневна почивка в Слънчев бряг, лично от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Борислав Ботев. Той пое ангажимента и да осигури престоя на чехите. „Откриването на първия турист, посетил курорта Слънчев бряг, или негови роднини ще бъде голям успех. По-голяма реклама от тази да се срещнем с тях и да ги докараме на почивка в Слънчев Бряг едва ли ще имаме за Централна Европа и Чехия“, каза по време на официалното откриване на туристическия сезон 2014 в курорта министърът.

Решение
Решението за изграждането на самия курорт се взема на 6 юни 1958 година. На 2 септември 1958-ма се завърта първата бетонобъркачка. До 1 май 1959 трябва да бъдат готови 24 хотела, четири ресторанта и кафе-сладкарницата. А заедно с това – бетонов възел, складове, варово стопанство, стол, общежитие. Предварителното задание е за малък комплекс с 1500 легла, но още в началото на 1959 година правителството променя задачата и увеличава капацитета на курорта с още 1000 легла. Първият ресторант в Слънчев бряг беше „Нептун“ и той беше открит на 1 юни 1959 година. Строителите с новите стопани изпиха по чаша коняк. Още същия ден дюлгерите бяха преместени на друг обект. Ресторант „Нептун“ е разположен почти до плажа, от който го разделя само крайбрежната алея. Ресторантската площ е на две нива с чудесен изглед към морето и Несебър. Двете тераси са покрити с малка тента и пъстроцветни чадъри. Ресторантът разполага и с покрита зала за сто места, разказва инж. Мицов. В мемоарите си той споделя и за доставянето на първите камиони с таралежи, които трябва да изядат змиите в малката несебърска пустиня, преди изникването на първите дървета и хотели.

Легенди
Освен първия турист, който се издирва в момента, Слънчев бряг има своите посетители легенди. Такава е мадам Лили, която също пристигнала с първите туристи още през 1960-та година. Финландката просто се влюбила в България и прекарвала почивките си в Слънчев бряг неизменно в продължение на 45 години. Мадам Лили отсядала в хотел „Олимп“ и ползвала неизменно стая 405 с иглед към морето. Обичала българската кухня и посещавала всички фолклорни заведения. По това време в Слънчев бряг е имало 23 битови и атракционни заведения, по-голямата част от които в момента не съществуват. Мадам Лили участвала във всичко, като любими й били надбягванията с магарета по алеята от хотел „Чайка“ до хотел „Глобус“.

Последовател на мадам Лили е италианецът Енцо Коломбо, който е постоянен гост на курорта от 1969 година. Той също обича „Олимп“, а неговата стая е 508. Идва в България, след като брат му Бруно печели Международната колоездачна обиколка през 1968 година. Наградата била една торба с български левове. Върнал се Бруно с левовете в Италия и не знаел какво да ги прави. Тогава ги дал на Енцо: „Пътувай за България. Няма какво да ги правя тези пари“.

„Какво нещо е съдбата – дойдох в България и повече не се разделих с тази страна и с хората й“, сподели италианецът. Единственото, което не му допада, е, че Слънчев бряг вече прилича на Лас Вегас и е убеден, че трябва да се направи нещо за шума.