Snapdragon 888: супер ядро, най-добър модем и геймърски чипове

Snapdragon 888: супер ядро, най-добър модем и геймърски чипове

По време на втория ден на годишната конференция Tech Summit Digital, Qualcomm разкри подробни технически характеристики на мобилната платформа Snapdragon 888. Ключови иновации засегнаха почти всички елементи на собствения чип: в допълнение към повишената производителност на процесора и графичния ускорител, новостта „изпомпва“ възможностите на камерите на водещите смартфони и придобива AI модул – изчисления с рекордна производителност.

Snapdragon 888

Актуализираната архитектура на 5-nm процесора е представена от осем ядра, разделени в три клъстера: супер ядро ARM Cortex-X1 с тактова честота 2.84 GHz, три високопроизводителни ядра Cortex-A78 и четири енергийно ефективни Cortex-A55. За възможностите за комуникация Snapdragon 888 разполага с интегриран Snapdragon X60 5G модем, поддържащ ленти mmWave и sub-6 и максимална скорост на свързване до 7,5Gbps за приемане и до 3Gbps за предаване.

Надстройката засяга и такива сценарии за работа с чипове като игри и обработка на мултимедийно съдържание. Новият графичен ускорител Adreno 660 е с 35% по-мощен от предшественика си, докато енергийната му ефективност е с 20% по-висока от тази на предишното поколение графичен процесор. Компанията също така представи цифри, които са по-нагледни за мобилните геймъри. Така че, в Call of Duty Mobile и Fortnite, новият Snapdragon е в състояние да осигури честота на кадрите от 90 кадъра в секунда, при състезателни QQ Speed ​​- 120 кадъра в секунда, а в аркадното Air Derby – до максимално възможните 144 кадъра в секунда.

Революционните технологични изобретения на Qualcomm поставиха основата на стабилно лидерство на компанията в мобилния сегмент на първокласно ниво. Новата водеща мобилна платформа Snapdragon 888 ще даде възможност на производителите на оригинално оборудване да разграничат допълнително своите устройства и ще дадат възможност на потребителите да изпитат пълните предимства на ултра съвременни мобилни технологии, каза Алекс Катусян, старши вицепрезидент на Qualcomm Technologies, Inc. и генерален мениджър мобилни комуникации, изчисления и инфраструктура.

Quick Touch и Variable Rate Shading

Мобилната платформа получи поддръжка за патентованата технология Quick Touch, която намалява забавянето на входа при взаимодействие с сензорен екран. При честота на кадрите 60, 90 и 120 кадъра в секунда, скоростта на реакция при кликвания е съответно с 20, 15 и 10 процента по-бърза в сравнение с играта на смартфон с предишния водещ процесор на компанията. Няма нужда да активирате тази полезна функция: тя ще бъде активирана по подразбиране в игрите.

В допълнение, Snapdragon 888 е първият чип от производителя, поддържащ функцията Variable Rate Shading, позната на собствениците на настолни графични карти. Тя ви позволява значително (до 40%) да намалите натоварването на графичния процесор, като намалите интензивността на запълване на текстури, които са извън полезрението или по периферията на изгледа на играча. По този начин фокусът остава върху картината с високи детайли, а графичният процесор не изразходва ресурси за прецизно изобразяване на „допълнителни“ области на изображението, присвоявайки същия цвят на съседни пиксели.

Други полезни функции на мобилната платформа включват True 10-bit HDR поддръжка, възможност за актуализиране на графични драйвери отделно от операционната система и съвместимост с технологиите Qualcomm AptX, Qualcomm Aqstic и Dolby Atmos.

Изкуствен интелект

Разработчиците обърнаха специално внимание на AI компонента на новостта. Вграденият процесор за невронни мрежи на Hexagon 780 е способен да обработва до 26 трилиона операции в секунда: 43% повече от предшественика си Snapdragon 865. В предишните поколения чипове за изкуствен интелект, скаларни, векторни и тензорни ускорители бяха използвани като отделни елементи – сега компанията ги е комбинирала в един клъстер със специална споделена памет, поради което времето за превключване между ускорители в някои сценарии на използване е намаляло 1000 пъти.

Актуализиран е и самият хардуер: производителността на скаларния ускорител се е увеличила с 50 процента, а тензорният ускорител е два пъти по-бърз от миналогодишния флагмански чип. В допълнение, второ поколение Qualcomm Sensing Hub с постоянно включен AI процесор се появи като част от мобилната платформа, което намали консумацията на енергия на чипа Hexagon с 80%.

Като пример за „ежедневна“ употреба на AI, производителят на чипове посочи възможността за разпознаване на акустичната среда от смартфон за автоматично регулиране на силата на звука на високоговорителите, както и за анализ на състоянието на кожата с помощта на камерата на телефон, последвано от препоръки за избор на козметика. И благодарение на новия Qualcomm AI Engine Direct, обратно съвместим с предишното поколение чипове на компанията, разработчиците ще могат да адаптират своите приложения към различни модели смартфони.

Взаимодействие с камерата на смартфона

Специален блок на процесора за изображения Spectra 580 с честотна лента 2,7 гигапиксела в секунда, който включва три чипа наведнъж, е отговорен за взаимодействието на мобилната платформа с модула на камерата на смартфона. Благодарение на тази архитектура новите водещи смартфони ще могат да записват едновременно 4K видео или да снимат 28-мегапикселови снимки на три камери едновременно. Освен това само за секунда смартфон, базиран на новия флагмански чип, ще може да заснеме 120 кадъра с резолюция 12 мегапиксела.

Архитектурата на Qualcomm Spectra 580 е проектирана за HDR сензори за изображения с отместване (отделни дълги, средни и бързи скорости на затвора). Тази технология ви позволява да заснемете три изображения и да ги комбинирате в едно, като значително разширите динамичния му диапазон. 4K видео запис със 120 кадъра в секунда също се поддържа за плавно показване на дисплеи с висока честота на опресняване. Друга характеристика на Snapdragon 888 е използването на алгоритъм за AI за автоматично регулиране на фокуса, експонацията, баланса на бялото и дори съотношението на приближаване при използване на обектив за увеличение.

Смартфони със Snapdragon 888

Използването на смартфони, базирани на водещия процесор Snapdragon 888, вече беше потвърдено от много големи производители на електроника, включително Samsung, ASUS, OnePlus, Xiaomi, Oppo, Sony, Vivo, Realme и ZTE. Очаква се устройствата, задвижвани от Snapdragon 888, да бъдат доставени през първото тримесечие на 2021 година.