Sony BRAVIA XR: Телевизори с когнитивна интелигентност

Sony BRAVIA XR: Телевизори с когнитивна интелигентност

През 2021-ва година Sony сериозно изпомпва пълнежа от телевизори. Серията Sony BRAVIA XR е получила процесор с когнитивна интелигентност, който обработва изображението и звука, като отчита това, на което човек обръща внимание на първо място. Свежият дизайн е натъпкан с технологии, които подобряват комфорта на потребителя. Разказваме повече за новостите.

Еволюция на интелигентните телевизори

Sony BRAVIA XR е серия от най-висок клас телевизори на японската марка. Моделите получиха най-актуалните разработки на Sony в областта на изображението и звука. Основна характеристика на устройствата е когнитивният процесор XR. Чипът, който отчита когнитивните характеристики на човек, осигурява пълно потапяне в случващото се на екрана. Просто казано, това е следващото поколение изкуствен интелект за джаджи. Предишната версия на AI за телевизионни панели разчиташе на машинно обучение. Получаваше се добре, но невронната мрежа не винаги разбираше контекста на случващото се и обработваше картината твърде тромаво.

Свежата технология е обучена за това как зрителите виждат и чуват. Подобрява образа, коригиран от възприятието на човека, като използва неговата перспектива на зрението и се фокусира върху обекти. Процесорът едновременно анализира всички елементи на рамката: цвят, контраст, яркост, яснота и т.н. След това се осъществява когнитивна обработка на картината. Мощните алгоритми пресъздават текстурата, увеличават разделителната способност, премахват шума и добавят дълбочина и реализъм към детайлите, които ни привличат в реалния свят. Например, в сцени, където присъстват хора, Когнитивният процесор XR разпознава фигурите на хора, като ги отличава от общия фон и им дава естествено усещане за обем. Конвенционалните чипове за машинно обучение използват груба обработка на всичко на екрана, което води до плоска картина.

Телевизорите на Sony получиха много възможности за обработка на видео

Така XR Triluminos Pro разширява цветовата гама на изображението, XR Upscaling мащабира всяко съдържание до 4K или 8K с минимална загуба на качество. И благодарение на XR HD Remaster, анализиращ цветовете и контраста, всяко изображение става по-реалистично.

XR Upscaling

Процесорът за когнитивна интелигентност извежда телевизионния звук на следващото ниво. XR Sound Position и XR Surround технологиите създават съраунд звук без инсталиране на многоканални високоговорители. Звукът буквално обгръща зрителя от всички страни – ефектът е като в кино. Освен това интелигентната система разпознава движението на източника на звук на екрана и го премества в пространството между високоговорителите. Следователно изглежда, че звукът идва директно от обекти на дисплея. В резултат на това потапянето във филми и телевизионни предавания е сравнимо с ходенето на кино.

Процесорът с когнитивна интелигентност извежда звука на телевизионните панели на ново ниво. Технологиите XR Sound Position и XR Surround правят звука съраунд без инсталиране на многоканална акустика. Звукът буквално обгръща зрителя от всички страни – ефект като в кино. В допълнение, интелигентната система разпознава движението на източника на звук на екрана и го премества в пространството между високоговорителите. Така че изглежда, че звукът идва директно от обектите на дисплея. В резултат на това потапянето във филми и сериали е сравнимо с посещението на кино.

Sony BRAVIA XR X90J – много функции на оптимална цена

X90J предлага най-доброто съотношение цена – качество в 4K сегмента. Моделът разполага с цветен 4K LCD панел с диагонали 55″, 65″ и 75″. Матрицата използва Full Array LED подсветка с независимо контролируеми зони на затъмняване.

Това ви позволява да направите изображението реалистично и контрастно. И благодарение на поддръжката на HDR, HLG, HDR10, Dolby Vision стандарти се формира висококачествена картина с широк динамичен диапазон.

Честотата на опресняване на матрицата е 120 Hz

За екшън филмите, любителите на спорта и съвременните игри високата скорост е от съществено значение. Изображението става по-гладко и по-ясно, особено при динамични сцени. Най-новото поколение конзоли поддържат висок херц, а видео картите от най-висок клас ви позволяват да играете в 4K при честота 120Hz, така че всички фенове на AAA хитове ще бъдат доволни.

Google TV

Google TV се използва като платформа за интелигентна телевизия, създадена специално за телевизори. Началният екран се промени много: интерфейсът стана по -фокусиран върху съдържанието и персонализирането. Интелигентната система анализира предпочитанията на потребителя и съветва конкретни емисии. Например, ценителите на екшъна ще виждат блокбастъри по-често в препоръките, а почитателите на любовни истории – мелодрами. Търсенето също е усилено. Сега показва предимно резултати от онлайн кината, за които потребителят има абонамент.

Sony BRAVIA XR A80J – OLED и топ звук

Sony BRAVIA XR A80J – максимално усъвършенстван модел с цветен OLED панел. Телевизорът получи 4K резолюция и три опции за диагонал: 55, 65 и 77 инча. Матрицата се отличава с висок контраст, както и богати и дълбоки черни цветове. Това беше постигнато благодарение на работата на самоподчертаващи пиксели, които се включват и изключват независимо един от друг. Трудно е да се предаде с думи нивото на картината, която устройството произвежда – по-добре е просто да го видите на живо. Добавете към това процесор с когнитивна интелигентност и фирмени чипове, за да подобрите картината – ще получете най-яркото и реалистично изображение.

Друга характеристика на телевизора е функцията Acoustic Surface Audio+

Инженерите скриха субуфера зад дисплея, така че мощният и дълбок бас излиза направо от екрана. Усещането за звук е сравнимо с посещението на кино – там, по същия начин, част от акустиката е инсталирана зад екрана. Ето защо Sony BRAVIA XR A80J може да се използва без саундбар – самият модел доставя силен и богат звук. Устройството разпознава човешката реч на дисплея, увеличавайки нейния обем и яснота, както и премахвайки смущенията под формата на външни звуци. Това е особено вярно по време на дълги екшън сцени, когато експлозии и престрелки заглушават гласовете на героите.

Acoustic Surface Audio+

Телевизорът получи пълна поддръжка на HDMI 2.1, а именно 4K резолюция с честота на опресняване до 120 Hz и адаптивна HDMI VRR синхронизация. Всичко това гарантира максимално удоволствие от игрите. Моделът работи с Google TV. Операционната система, в допълнение към удобния за потребителя интерфейс, ви позволява да инсталирате много приложения от магазина на Play Market. А за изтегляне на изображения от мобилни устройства на iOS и Android отговарят технологиите Airplay 2 и Chromecast.

Sony BRAVIA XR Z9J – първокласна картина с 8K

Sony BRAVIA XR Z9J е флагман за тези, които не са свикнали да се ограничават от нищо. Това е огромен 75 или 85-инчов панел с 8K резолюция. LED матрицата Full Array осигурява ярка и богата картина, докато опцията X-Wide Angle осигурява широк ъгъл на видимост, сравним с OLED.

Все още има малко съдържание за 8K телевизори, така че новият продукт разполага с функцията XR 8K Upscaling. Мощен когнитивен процесор автоматично мащабира всяко съдържание до качество, близко до оригиналната разделителна способност на панела. Въз основа на базите данни, качени в паметта на устройството, алгоритмите пресъздават най-малките детайли като текстурата на камъни и животински косми.

Специалните сензори оптимизират яркостта и коригират баланса на бялото на екрана, като се приспособяват към осветлението на стаята. Телевизорът е сертифициран съгласно стандарта IMAX Enhanced, тоест той създава кино образ. И със звука всичко е страхотно: големият телевизор има мощна акустика. Звукът е напълно синхронизиран с картината за потапящо изживяване. Субуферите, насочени към собственика, осигуряват мощни баси, независимо къде се намира устройството.

Заключение

Гамата Sony BRAVIA XR изведе качеството на телевизионната картина на следващото ниво с нов процесор за когнитивна интелигентност. Също толкова впечатляващ е звукът, благодарение на редица функции XR Sound и допълнителни софтуерни подобрения. Да не говорим за множеството игрови функции и пъргавата платформа на Google TV.