Sony Xperia 1 III - Завръщането на самурая
Posted in: TechWave

Sony Xperia 1 III – Завръщането на самурая

Вместо да преследва тенденциите, Sony предлага комбинация от доказани решения и най-съвременни технологии, с акцент върху дизайна и възможностите. Затова новият флагман на компанията има с какво да впечатли потребителите. В допълнение, Sony Xperia 1 III има усъвършенствана камера с ръчни настройки, бързо фокусиране и вариообектив. Нека разгледаме основните характеристики на смартфона.

Оптика Zeiss и бърз фокус

Флагманът е оборудван с тройна камера с допълнителен 3D iToF сензор. Инженерите от Alpha са участвали пряко в разработването на фотографската част на Sony Xperia 1 III, а известният немски производител Zeiss отговаря за оптиката. Също така обективите на смартфона получиха собствено покритие Zeiss T, което издържа на отблясъци от слънцето и други източници на светлина.

Всички модули получиха една и съща резолюция – 12 мегапиксела. Основната камера може да се похвали с оптика с бленда F1.7 с еквивалентно фокусно разстояние 24 мм, както и с оптична стабилизация. Предлага се широкоъгълен обектив за заснемане на пейзажи и архитектура. Неговият зрителен ъгъл е 124 градуса при бленда F2.2.

Камера на Sony Xperia 1 III

Особен интерес представлява вторият сензор – за първи път в историята на смартфоните той е оборудван с вариообектив с променливо фокусно разстояние 70-105мм. Това ви позволява да заснемете висококачествени кадри в голямо разнообразие от сценарии. Например при фокусно разстояние 105мм можете да заснемете портрети с размазване на фона. Достъпна е още макро фотография с артистични боке ефекти. Телеобективът е оборудван и с оптична стабилизация на изображението, която компенсира разклащането на ръцете при мащабиране.

Всеки от трите основни сензора разполагат с автофокус, базиран на двойна фотодиодна технология (Dual PDAF). Проследяващият автофокус е заимстван директно от серията професионални камери Alpha. Той ви позволява да държите на фокус дори бързо движещи се обекти, както и да проследявате очите на хора и животни в реално време. Освен това отбелязваме iToF 3D сензора, който незабавно изчислява разстоянието от камерата до обекта на снимане – това решение подобрява яснотата на кадъра в различни сцени и условия на осветеност.

Спусък и интелигентен личен асистент

Друго решение, традиционно за смартфоните на Sony, е отделен ергономичен спусък за камерата. Той е двупозиционен и ви позволява да фокусирате преди снимане, а благодарение на релефната текстура можете да го усетите, без да гледате. Интелигентен личен асистент също помага за бързо и професионално правене на снимки. Възможностите на камерите Sony Xperia 1 III ще се харесат на изисканите фотографи, които искат да получат висококачествени резултати дори със смартфон.

Снимайте като професионалист

Приложенията за камери при смартфоните рядко блестят с разнообразие ръчни настройки. В Sony Xperia 1 III всичко е различно: софтуерът комбиниран с програмата Photography PRO – подобно решение се използва и в серията фотоапарати Alpha. Можете да снимате както в напълно автоматичен режим, така и самостоятелно да регулирате параметрите на кадъра. Достъпна е настройка ISO, баланс на бялото и зона на фокусиране, а вградените режими за приоритизиране на скоростта на затвора и ръчната експозиция ви позволяват да заснемете необикновени сцени с интересни ефекти.

Sony Xperia 1 III може да снима във формат RAW, което дава предимство за по-нататъшно ретуширане. За разлика от JPEG, тези файлове не са компресирани и позволяват по-фино редактиране на снимката – всички оригинални данни на кадрите ще бъдат запазени и достъпни за усъвършенствана обработка.

Флагман с мобилна платформа Snapdragon 888

За производителността на смартфона е отговорен флагманският чипсет Qualcomm Snapdragon 888 с поддръжка на 5G и стандарта Wi-Fi 6, който осигурява стабилна връзка при висока скорост за голям брой устройства. Създателите не спестиха от количеството RAM – тук вече има 12 GB от него.

Мобилна платформа Qualcomm Snapdragon 888

Устройството е способно да изпълнява всякакви ежедневни задачи. Той се справя с лекота с множество задачи едновременно, бързо стартиране на тежки приложения и съвременни мобилни хитове като CoD Mobile и Genshin Impact. Геймърите ще оценят R.T. запис, който автоматично презаписва 30 секунди игрови кадри. Така може лесно да превъртите и да заснемете важни моменти, като например спечелени мачове, и да ги споделите онлайн.

Обемът на вградената памет е 256GB – при желание може да се разшири с microSD. Не се изисква кламер за изваждане на слота – това e удобно, когато е необходима бърза смяна на картата.

Хардуерът на Sony Xperia 1 III ви позволява да снимате и бързо да редактирате клипове с висока разделителна способност на вашия смартфон, както и да правите серийни снимки със скорост 20 кадъра в секунда и проследяване на фокуса. Може да заснемете висококачествени кадри на забавен каданс със 120 кадъра в секунда в 4K резолюция.

Впечатляващ дисплей от професионален клас

Sony Xperia 1 III стана първият смартфон с 4K HDR OLED дисплей, поддържащ HDR и 120Hz честота на опресняване. 6,5-инчовият екран CinemaWide™ разполага със съотношение на страните 21:9, което го прави удобен за гледане на филми и осигурява добър изглед при игри с хоризонтална ориентация. А честотата на изследване на сензора от 240Hz позволява да се премахне замъгляването на бързо движещи се обекти.

Цветовото възпроизвеждане на Xperia 1 III по точност не отстъпва на професионалните монитори на Sony, които се използват в холивудските филмови студия. Това е постигнато, чрез калибрираната бяла точка D65, както и със специалния режим Creator. Можете да го зададете по подразбиране за любимите си приложения, така че изображенията, игрите и филмите да изглеждат на екрана на смартфона, точно според предварителните ви намерения. Обхвата на цветовото пространство DCI-P3 е 100 процентово. Дисплеят Sony Xperia 1 III е предназначен за перфекционисти, които също ще оценят липсата на прорез за предната камера.

Меломаните ще останат доволни

Sony традиционно обръща голямо внимание на звука. За тази част от Xperia 1 III отговарят специалисти от подразделение на Sony Music Entertainment. Смартфонът поддържа Hi-Res Audio, aptX HD и LDAC кодеци и е оборудван с аудио система с 360 Reality Audio. Тази технология прави звука по-реалистичен и създава ефекта като на концерт на живо. Функцията 360 Spatial Sound също помага за генериране на триизмерна сцена, която увеличава аудио записи в реално време до ниво, близко до 360 Reality Audio. Както подобава на водещ смартфон, новостта поддържа Dolby Atmos. А опцията DSEE Ultimate подобрява качеството на компресираните аудио записи с помощта на AI алгоритми.

Звук Dolby Atmos

Друга приятна изненада за любителите на музиката е 3.5 милиметровият аудио жак – компанията все още не се отказва от класическите решения. Ако имате висококачествени кабелни слушалки, няма да се откажете от любимия си звук. А стерео високоговорителите с панорамен звук са 40% по-силни и по-ясни в сравнение с тези от предишното поколение Xperia. Заслужава да се отбележи еквалайзерът, който е в състояние да засили определени ефекти в игрите – например изстрели или стъпки на приближаващ се противник. Смартфонът успешно ще се справи както с ролята на напреднал играч, така и с функцията на мултимедиен център.

Готов за всякакви изпитания

Екранът на смартфона е покрит със закалено стъкло Gorilla Glass Victus, устойчиво на надраскване. Това е най-здравото защитно стъкло на Gorilla досега. Страничните рамки на Xperia 1 III са изработени от метал, а корпусът традиционно за флагманите на Sony е защитен от вода и прах.

Капацитетът на вградената батерия е 4500 mAh. Компанията се е погрижила за увеличаване срока на работа. Технологията Xperia Adaptive Charging ще поддържа батерията в добро състояние до три години. Има избор на опции за зареждане, които са специално оптимизирани за увеличаване на живота на батерията. Има и възможност за безжично зареждане, както и реверсивно презареждане на други устройства.

Заключение

Sony Xperia 1 III съчетава класически решения с авангардна технология. Собственият дизайн отличава новия флагман на компанията сред конкурентите, а основните козове на модела са калибриран 4K-екран с честота 120Hz, уникален набор от камери, вариообектив и усъвършенствана система за фокусиране, както и на висококачествен звук и мобилна платформа от най-висок клас.