Топ 5 производители на смартфони в света

Топ 5 производители на смартфони в света

Представяме ви топ 5 производители на смартфони през 2021-а година според аналитичната компания Canalys. Пулс на пазара – 2-ро тримесечие на 2021 година.

Докато обикновените потребители спорят дали смартфоните с iOS или Android са по-добри, производителите на мобилни телефони водят войната си за световния пазар. Глобалните доставки на смартфони варират от тримесечие до тримесечие, като Apple и Samsung обикновено се класират на първо и второ място.

През четвъртото тримесечие на 2020 година Apple беше производител номер едно в света на смартфони поради високите продажби на моделите iPhone 12. Но през второто тримесечие на 2021 година ситуацията се промени и китайците уверено изтласкват компанията от Купертино.

5. Vivo

Един от най-големите производители на смартфони в света има 10% пазарен дял тази година. Ръстът на Vivo се дължи на задграничния бизнес в Латинска Америка, Африка и Западна Европа. Vivo е известен с продажбата на качествени и достъпни смартфони, чиито средни продажни цени са около 70% по-ниски от iPhone на Apple.

4. Oppo

Подобно на най-близкия си конкурент на 5 място в класацията, китайската компания Oppo получи 10 % дял от общия брой продадени мобилни телефони през второто тримесечие на 2021 година. Смартфоните Oppo, Vivo и Xiaomi са най-популярни в Азия, Европа, Латинска Америка и Африка, а Samsung се нуждае от стратегия, за да спечели тези пазари.

3. Apple

През второто тримесечие на тази година Apple показа скромен ръст от 1% спрямо същия период на миналата година. Той разполага с 14% от световния пазар на смартфони.

Информационната компания 9to5Mac, свързана с Apple, заяви, че iPhone 12 mini е получил най-ниския пазарен дял на iPhone (само 5%). Tака че „не е изненада, че Apple планира да прекрати мини модела от 2022 година“.

Въпреки това компанията има шанс да се „възстанови“, тъй като през септември се очаква пускането на серията iPhone 13. Това може да даде на Apple сериозно увеличение на продажбите през четвъртото тримесечие на 2021 година.

Това означава, че новите продукти на Samsung – сгъваемите смартфони Galaxy Z Flip 3 и Galaxy Z Fold 3 – ще се сблъскат със силна конкуренция от джаджите на Apple през последното тримесечие на тази година. Ранното пускане на Galaxy S21 FE би могло да помогне на Samsung, но изглежда се забави поради недостиг на компоненти.

2. Xiaomi

Китайският гигант постигна най-високия си растеж (83% през второто тримесечие на тази година) и завладя 17% от пазарния дял от общия брой продадени смартфони в света.

Компанията се разраства бързо в Африка (150%), Латинска Америка (300%) и Западна Европа (50%). Може би в близко бъдеще в топ 5 на най-големите производители на смартфони ще се промени лидерът, защото Xiaomi полага всички усилия да постигне това.

Въпреки това няма да е толкова лесно да измести Samsung. Средната цена на смартфоните Xiaomi е с 40% по-ниска от тази на Samsung, което означава, че повечето от продажбите на смартфони Xiaomi идват от по-евтините устройства от серията Redmi.

Експерти от Canalys смятат, че за да изпревари Samsung, Xiaomi ще трябва да увеличи продажбите на устройства от висок клас като Mi 11 Ultra.

Докато Canalys твърди, че Xiaomi за пръв път е над Apple в списъка им. Фирмата за изследвания на ИТ пазара International Data Corporation има различни данни. Още през октомври миналата година тя съобщи, че Xiaomi е продала почти 5 милиона повече смартфони от Apple през третото тримесечие на 2020 година.

1. Samsung

Според последните данни на Canalys, Samsung има 19% дял от световния пазар на смартфони. През второто тримесечие на 2021 година компанията е осъществила почти всяка пета глобална доставка на смартфони.

Южнокорейският производител постигна ръст от 15% спрямо миналата година. До голяма степен благодарение на успешните продажби на серията Galaxy S21, които бяха по-добри от серията Galaxy S20.

В допълнение, Samsung пусна много устройства от среден клас Galaxy A и Galaxy M, включително новия смартфон от 2021 година, Samsung Galaxy A72.

В допълнение към телефоните, компанията произвежда широка гама от потребителска и промишлена електроника, включително лаптопи, таблети, часовници, полупроводници и чипове.