Xiaomi Redmi Note 10 Pro: еволюция на популярния хит

Xiaomi Redmi Note 10 Pro: еволюция на популярния хит

В средния сегмент има сериозна борба между производителите на смартфони. В същото време всеки производител има своя собствена визия за идеалния телефон. Запознайте се с Xiaomi Redmi Note 10 Pro – актуализираният флагман на популярната гама, който получи любопитни характеристики.

Нов облик

Външният вид на Xiaomi Redmi Note 10 Pro се различава значително от предишния флагман на поредицата. От своя предшественик „десетката“ наследи само диагонала на екрана и редица малки неща в дизайна. Дисплеят на новия модел е изработен по AMOLED технология и поддържа честота на опресняване до 120Hz, която в този ценови сегмент се среща само в Redmi и Poco. Големият диагонал и теглото от 193 грама правят устройството обемисто. Не можете да се справите с една ръка в движение.

Задният панел е покрит със стъкло, градиентната текстура под него блести приятно на светлина. Гърбът е хлъзгав и бързо се покрива с отпечатъци. Те обаче бързо се изтриват. Блокът на камерата се премести наляво и придоби вертикална форма.

Сензорът за пръстови отпечатъци, вграден в бутона за захранване, работи бързо и без грешки. Има и аудио жак. Но той се намира отгоре, така че не всеки ще хареса това решение. Приятна актуализация – стерео високоговорители с добра сила на звука и звук, достоен за средния клас. Има и троен слот. Собствениците на Xiaomi Redmi Note 10 Pro няма да трябва да избират между втора SIM карта и карта с памет.

По-ярки, по-бързи, по-гладки

Устройството получи впечатляващ диагонал на дисплея от 6.67 инча. Според производителя яркостта на матрицата в автоматичен режим може да достигне 1200 нита, което е много. Сензорът за светлина се справя добре с автоматичното регулиране на картината: дори през деня на улицата няма проблеми с четенето на текст.

Благодарение на сто процента покритие на пространството DCI-P3, показаните нюанси изглеждат естествени. По подразбиране цветната температура леко отива в студените тонове, но е лесно да я настроите според предпочитанията си.

Честотата на опресняване на дисплея е 120Hz, а сензорният слой е 240 Hz. Числата не могат да се нарекат рекордни, но в игрите такива характеристики осигуряват осезаеми ползи. Няма въпроси относно отзивчивостта на AMOLED панела, командите се обработват точно и бързо. Тъй като екранът е плосък, той опростява избора и залепването на защитното стъкло, а ръбовете блестят по-малко на слънце. Но липсата на опцията DC Dimming е смущаваща. Потребителите, чувствителни към PWM, може да не са доволни. Надяваме се, че тази функция ще бъде добавена при бъдещи актуализации на фърмуера.

Народни 108 мегапиксела

Xiaomi Redmi Note 10 Pro е един от първите телефони от среден клас, който разполага със 108-мегапикселов ISOCELL HM2 сензор на Samsung. Сензорът е станал по-малък и по-компактен от предшествениците си. Той може да комбинира девет съседни пиксела в един, което в крайна сметка дава 12-мегапикселови снимки, използващи технологията Quad Bayer. Основният обектив се подпомага от 8MP ултра широк и 5MP макро. Има и традиционен сензор за измерване на дълбочина. За съжаление нито един от модулите не осигурява оптична стабилизация.

По време на тестването основната камера показа добра светлочувствителност: в облачни дни органично осветява необходимите обекти. Детайлите на кадрите зарадваха както в пълна разделителна способност, така и във формат Quad Bayer. Има оплаквания относно динамичния диапазон – понякога HDR се държи агресивно. Цифровото увеличение е достъпно до 10x, но на максимално ниво яснотата на картината се намалява значително. Предната камера изглежда като мигрирана – непроменена от Redmi Note 9 Pro.

Ако правите снимки в нощен режим, трябва да задържите смартфона неподвижен за няколко секунди. Снимките с тази предварително зададена настройка са по-малко шумни, освен това малките и тъмни детайли се обработват по-добре по този начин.

Максималната разделителна способност за запис на видео е 4K при 30 кадъра в секунда. Електронната стабилизация работи сравнително добре, но е налична само в 1080p.

Добър живот на батерията

Xiaomi Redmi Note 10 Pro получи батерия с капацитет 5020 mAh. Устройството може да работи до два дни с едно зареждане – и това е с повишен херц и яркост малко под средното. Говорим за смесен сценарий на работа (четене, кореспонденция в социалните мрежи, обаждания и 20-30 минути гледане на YouTube на ден). Ако превключите екрана в режим 60Hz, можете да получите по-добри резултати. Xiaomi има допълнителни режими за пестене на енергия, където в жертва на автономност се въвеждат опции като фоново предаване на данни.

Ако се увличате от гледането на FHD видео със средна яркост през Wi-Fi, батерията ще се разреди със 17% за три часа. В игрите батерията губи 10% от енергията си за час. Цикличното видео в самолетен режим се възпроизвежда почти 20 часа. Пълното зареждане на смартфона от предоставения адаптер, благодарение на бързото зареждане, отнема 75 минути.

Познат процесор

Xiaomi Redmi Note 10 Pro обикновено се предлага с 6GB RAM и 64GB/128GB вградена памет. Налична е още версия – с 8GB RAM и 128GB вградена памет.

Чипсетът Qualcomm Snapdragon 732G, инсталиран в смартфона, се е доказал добре. Неговата мощност е достатъчна за хакване в PUBG при високи настройки на картината със стабилни 30 кадъра в секунда. Играта е гладка, тялото не се загрява много, средното натоварване на процесора не надвишава 36%.

Интерфейс

Потребителският интерфейс MIUI 12, актуализиран до Android 11, е получил редица нововъведения. Подобрен тъмен режим, добавени нови тапети и по-задълбочени настройки за поверителност. Основната визуална част остава непроменена. Рекламата в системните приложения присъства, но е лесно да я деактивирате.

Заключение

По отношение на характеристиките Xiaomi Redmi Note 10 Pro очевидно надминава много конкуренти в своя сегмент. Смартфонът работи бързо, снима добре, автономността също е наред. Определено можем да кажем, че наследникът на Redmi Note 9 Pro се оказа достоен. Цената се е увеличила, но такива са настоящите реалности на пазара.