Ясмин Кирилова танцьор №1 на първия Sofia Dance Fest

Ясмин Кирилова танцьор №1 на първия Sofia Dance Fest
Ясмин Кирилова
Ясмин Кирилова

Танцьорите от Денс център “Галаксико” се представиха повече от отлично на състоялото се в НДК първо издание на фестивал Sofia Dance Fest. В продължение на три дни от 9-ти до 11-ти в зала 2 на НДК се проведоха състезания в 12 танцови стила. VI Национален квалификационен турнир по танцово шоу и хип хоп и VII Отворен танцов турнир по Класически и Характерни танци, Етно шоу, Джаз и Модерен танц, Латино шоу и Синхро Денс, Акро джим и Мажоретни танци, Мини и Големи продукции, Попинг, Локинг, Брейк денс и Хаус денс, които обхващаха всички възрастови групи.

Една моя мечта се сбъдна и стана реалност, сподели хореографът на балета – Тихомир Митев. Действително софийската публика да бъде запозната с богатия репертоар на Денс център “Галаксико”. Досега винаги шампионатите, които е провеждала БСТФ в София са били в спортни зали и многофункционалната зала Универсиада. Сега се изявихме на една от най-престижните сцени в сърцето на столицата. За първи път в досегашната ми работа като хореограф, подготвих 170 танца, изгледани от публиката и съдиите. Спечелихме стотици медали в соло надпреварите, дуетите, малки групи и формациите. Танцьорите показаха завиден ентусиазъм и доказаха че българските деца могат да работят страшно квалитетно, много динамично – буквално през минути сменяха костюми и излизаха да представят танц след танц. Освен високите оценки, те получиха и най-големия подарък – аплодисментите на публиката и комплименти получени от хореографи, журналисти и зрители.

В съботната вечер в залата пристигна депутатът от Хасковски избирателен район Катя Чалъкова. Народният представител с часове наблюдава състезанието, аплодира и не пропусна да поздрави малките си съграждани.

Тихомир Митев: Благодаря изключително много на г-жа Катя Чалъкова, за това че дойде да подкрепи децата на Димитровград. Благодаря на всички родители и деца, и на всички хора помогнали за осъществяването на този грандиозен успех.

Всички солисти се представиха отлично и на много високо ниво. Тези които постигнаха най-голям рейтинг, бяха отличени от хореографът на балета.

Безспорно танцьор номер едно на това състезание от Галаксико и България бе 15-годишната Ясмин Кирилова. Тя демонстрира истински олимпийски дух, участва във всички стилове в сола, дуети, малки групи и формации. Ясмин Кирилова бе определена от специалисти, съдии, супервайзери и изобщо от всички в залата като най-изящната и най-добра танцьорка. Изключително много се радвам за нея и подкрепям мненията, че в най-скоро време с потенциала, които тя притежава на голямо Световно първенство – в нейна чест ще звучи българският химн. Веднага след нея в тази възрастова група (12-15 години) се нарежда Александра Драгова, която спечели в атрактивния стил Акро джим (Акробатични танци) и още много призови места в останалите стилове.

По-малката сестра на Ясмин Кирилова – 5-годишната Парис Кирилова спечели най-много отличия при най-малките балерини до 8 години. Тепърва това дете ще развива своите качества, коментира Тихомир Митев, но със своята неподправена харизма грабна сърцата на цялата публика. Представи се блестящо във всички стилове. Завладяващото й излъчване, обаяние и емоционалност предизвика истинско възхищение сред зрителите, а името й постоянно бе асоциарано с Галаксико и Димитровград.

При момчетата в тази възраст сред най-добрите бяха дебютантите Даниел Йовчев и Валентин Иванов.

9-11 години: Тук над всички бе Йоана Йорданова. Невероятно дисциплинирано и талантливо момиче, казва за нея хореографът. Рядко се среща танцьор с подобни умения на тази възраст, и всичко това е плод на упорития труд положен в залата. Изключително убедителни бяха и момчетата Александър Галчев и Ивайло Сапунджиев. Алекс, Иво и Йоана заформиха в различните вариации непобедими дуети, а като трио са достоен пример за овладяване на синхрон.

Отново тотално превъзходство при 12-15 годишните момчета имаше Ивайло Янев. И за пореден път златните медали станаха негово притежание.

И на това първенство примата на балета Ивета Бинева бе с няколко класи над съперничките си в категория над 16 години. В София – Ивета неуспоримо триумфира с най-много отличия, а за софийската публика бе истинско удоволствие да наблюдава изваяната фигура, грациозни движения и перфектно изпълнени танци на димитровградската девойка. Много добре в тази възрастова група се представиха още Жулиена Господинова и Аделина Желязкова.

Абсолютен пробив направи Георги Каменов, които за първа година е във възрастова група над 16 години, показа безспорен талант, много точни вариации на Корсар и голям технически напредък във всички танцови стилове.